Aase Nørregaard

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aase Nørregaard på tiden hun ble gift

Aase Nørregaard, tidligere Aasta Carlsen (født 22. oktober 1869 i Fredrikshald, død 15. mai 1908 i Christiania) var en kunstmaler, gift med advokat Harald Nørregaard og en av Edvard Munchs nærmeste venner.

Bakgrunn og virke

Aasta Carlsen var datter av verftssekretær Arnoldus Carlsen og Julie Høst. 18 år gammel begynte hun i 1887 på Den kgl. Tegneskole i Christiania og fikk der sin første formelle kunstutdannelse under Wilhelm Holter fram til 1889. Da sluttet hun for å gifte hun seg med advokat Harald Nørregaard og de flyttet til Stavanger. Hun endret da også fornavnet til Aase, dette kan være for å unngå å bli forvekslet med kunstmaleren Asta Nørregaard (1853–1933) som på denne tiden var en veletablert kunstmaler, særlig portretter. Aase Nørregaard var også elev av Gerhard Munthe, Harriet Backer og Edvard Munch.

Hun debuterte på Høstutstillingen 1888 allerede som 19 årlig under navnet Asta Carlsen med oljemaleriet «Studie». Hun deltok også på de to følgende Høstutstillingene, med henholdvis «Vaardag ved Stavanger» og «Martsmorgen».

I 1892 flyttet familien tilbake til Kristiania og deres hjem ble en møteplass for kunstnere, med Munch som midtpunktet. De fikk etter hvert barna Aadel (f. 1894) og Hans Jacob (f. 1897). De bodde rundt 1898/1900 i Hjelms gate 6 på Hegdehaugen, og hadde trolig også et landsted på Bygdøy. Frem til hennes død bodde de i Munkedamsveien 78.

Hun foretrakk å male bymotiver, med gater og leiegårder. Bortsett fra årene i Stavanger, er hennes motiver hentet fra hovedstaden og dens forsteder. Et eksempel på dette er «Oslogårder» (1898, Nasjonalgalleriet) som har en tydelig høststemning i motiver og fargebruk og viser i forgrunnen viser en park med nakne trær med en tung, grå husrekke i bakgrunnen. Teknikken og komposisjonen viser innflytelsen fra Munch.

I sin samtid var hun imidlertid lite kjent for et stort publikum. Hun deltok på få utstillinger og døde av lungebetennelse 39 år gammel.

Forhold til Edvard Munch

«Aase og Harald Nørregaard» (1899)
Aase Nørregaard i forkant i «Damene på broen» (1902)
Foto: Bergen kunstmuseum

Det forligger en omfattende korrespondanse mellom Aase Nørregaard og Edvard Munch. De ble kjent da hun gikk på tegneskolen og ble en del av den samme kretsen som Munch. Han var på denne tiden fortsatt var preget av sine dårlige erfaringer med forholdet til Milly Thaulow tre år tidligere.

De hadde et nært og fortrolig forhold, men hun avslo vennlig hans tilnærminger. Etter at hun giftet seg med Munchs venn og rådgiver Nørregaard, ble han lei seg for at hun valgte vennen Nørregaard, men aksepterte valget. De utviklet videre det nære vennskapsforholdet, og hennes brev til ham er preget av omsorg og oppmuntring. Hun sto lojalt med ham også i hans motgang.

Han malte flere bilder av ekteparet, både sammen og hver for seg, blant annet portrettet «Aase Nørregaard» og dobbeltportrettet «Aase og Harald Nørregaard», bilder som ektemannen Harald donerte til Nasjonalgalleriet i 1935. I tillegg kan hun identifiseres i flere av andre bilder, som den sentrale kvinnen i front som ser mot kunstneren i maleriene «Damene på broen» (1902) «På broen» (1903), plassert i samme miljø i Åsgårdstrand som «Pikene på broen» (1901).

I deres hjem hang flere av Munchs bilder, blant andre «Det syke barn» og «Madonna».

Også faglig hadde de mye til felles og hun lærte mye av Munch, særlig kan en se dette i komposisjon og teknikk.

Hennes tidlige død i 1908 var et stort slag for Munch.

Kilder