Fetsund Lenser
Fetsund Lenser ble anlagt i 1861 som en direkte følge av at det dette året ble bygd jernbane fra Lillestrøm til Kongsvinger. Før dette foregikk tømmersorteringen ved Bingen Lenser høyere opp i Glomma, slik det hadde vært gjort i århundrer tidligere. Men fordi Kongsvingerbanen ble lagt på ei lav bru med relativt korte spenn var det ikke lenger mulig å få de store tømmerslepene forbi brustedet. Løsningen ble å bygge et nytt lenseanlegg ved Fetsund, mens Bingen ble ombygd til attholdslense som gjorde det mulig å slippe dagsporsjoner ned til Fetsund.
Tømmerslepet fra Fetsund Lenser til Skjærva og Strømmensaga passerer fontenen ved NRV i Nitelva. Foto Svein O. Arnesen.
Ved Fetsund ble det anlagt sorteringsanlegg på hver side av Glomma, som her går stor og bred. Fløterdistrikt 8 omfattet virksomheten helt fra Bingen til sørenden av Øyeren, en strekning på rundt 40 km. Her kunne tømmeret slippes for videre fløting mot Sarpsborg og Fredrikstad etter å ha blitt slept over innsjøen. I 8. distrikt arbeidet mer enn 800 mann da virksomheten var på sitt høyeste. Anleggene ble med tiden mekanisert og mannskapet redusert tilsvarende. Til slutt tok tog og lastebiler over transporten, og en æra i norsk historie var over. Fetsunds siste fløtingssesong var i 1985. Tømmerfløting var en grunnleggende virksomhet for trelastindustrien – en av Norges første store bærende industrier. Med sin strategiske beliggenhet rett nord for Øyeren ble Fetsund Lenser et av de sentrale fløtingsanlegg i Glommavassdraget, og blant de største i Norge.
Nord-Europas eneste lensemuseum
Kulturminnet Fetsund Lenser ble midlertidig fredet den 2. september 1986, og permanent fredet den 26. oktober 1989. Fredningen omfatter Fetsund Lensers 2,5 km lange område både på land og i vann. Videre er tømmersorteringsanlegget og 20 av bygningene fredet. Lensemuseet har også tatt godt vare på en rekke båter, både med og uten motorisert drift. Båter kan ikke fredes, men alle Fetsund Lensers båter er erklært verneverdige. Fetsund Lenser er Nord-Europas eneste lensemuseum, og er en del av Museene i Akershus.
Anlegget er et av Riksantikvarens 15 prioriterte tekniske og industrielle kulturminner.
Litteratur og kilder
- Fløtningsmuseets nettsider
- Thomas Støvind Berg: Fetsund Lenser. Stemmer fra elva. Fløtingas historie i Fet. Utgitt av Fetsund Lenser 2012.