Anders Arntzen
Anders Arntzen (født 1831, død 1884) var væreier på Sørvågen. Han kom fra Helgeland og ble værende i Lofoten etter et beinbrudd under Lofotfisket.
Han var født på gården Storvik, som er en av Hellfjell-gårdene i Vefsn på Helgeland. Han var sønn av jekteskipper Arnt Mathias Andersen og Maren Hass Danielsdatter.
Stor arv
Anders Arntzens mor døde tidlig, og etter henne fikk han og broren en større arv. Mora var av skipperfamiliene på Sandnes og Sund i Leirfjord, og av lensmannsfamilie på Rynes i Vefsn. Mens faren var av Hellfjellfolket, som blant annet var jekteeiere.
I Lofoten på grunn av uhell
Anders Arntzen kom i 1832 til Hamnøy, også dette i Moskenes i Lofoten, for å ro fiske i vintersesongen. Under dette oppholdet brakk han foten, ifølge familiehistorien, og han ble derfor ikke med tilbake til sitt daværende hjem i Vefsn.
Utpå sommeren kjøpte i stedet Arntzen, som da var i sitt 29. år, Rostad i Reinefjorden og deler av Sørvågen, av ei enke på Rostad. Fra før av hadde familien hans på Helgeland rettigheter til flere andre eiendommer i nærområdene, som Arntzen etter hvert overtok.
Rorbuer og hjellbruk
I kjøpet av Sørvågen fulgte 8 rorbuer herav 6 rorbuer med tilhørende hjellbruk og et gammelt naust med alle rettigheter.
Sørvågen har fra 1500 tallet vært husmannsplass og her fantes ingen leilendinger, eller andre dominerende bønder/eiere, før Arntzen etablerte seg på stedet.
Storstilt utbygging
I 1836 kjøpte han ytterligere eiendommer på Sørvågen. Og det skal bli mer: I sin tid som væreier, frem til sin død i 1884, bygde Anders Arntzen ut Værret med cirka 60 bygg. Og dessuten gjorde han ytterligere oppkjøp på Moskenesøya (på Hell og Tind); foruten på deler av Sørlandet på Værøy. I tillegg til at han hadde eiendommer på Fæstholmen, Hamnøy, Olenilsøy og altså Rostad.
Det syder i Værret
Anders Arntzen var en driftig kjøpmann og væreier, og Sørvågen ble i hans tid utviklet til et av de virkelig betydelige fiskevær i Lofoten.
Han fikk bygd kaier, flere naust, butikk, bakeri, trankokeri og senere trandamperi, samt båtoppsett, kafé og flere beboelseshus, inkludert kårhus, for ikke å glemme hovedgården. Og i 1862 fikk Sørvågen etablert telefon med direkte linje til Ballstad på Vestvågøya.
Kone fra Helgeland
Anders Arntzen giftet seg med Maren Kerstien Nilsdatter (1810–1901), også hun fra Vefsn på Helgeland. Paret fikk 14 barn, hvorav 10 vokste opp. Vi finner familien i folketellingen 1865, da de hadde fem barn hos seg: Arent (28 år), Peter (17 år), Frithjof(?) (18 år), Bergithe (27 år) og Augusta (15 år).
En tid før Anders Arntzens død ble de ulike eiendommene fordelt på flere barn og andre familiemedlemmer. Men ikke alle satset videre på fiskeriene; tre av barna emigrerte til Amerika.
Kilder
- Anders Arentsen i folketelling 1865 for Flakstad prestegjeld fra Digitalarkivet