Anna Kreetz

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Kreetz var blant annet lærer i knipling ved Den kvinnelige industriskole (seinere Statens lærerhøgskole i forming, Oslo)
Foto: Vidar Iversen (2011).

Anna Kreetz (født 1838 i Stettin i Preussen, nå Szczecin i Polen, død 28. mars 1918 samme sted) var fotograf i Christiania og skolebestyrer i Bergen.

Husflid og industri

Anna vokste opp i Stettin, og lærte håndarbeid hjemme. Hun forlot barndomshjemmet som 15-åring, og levde av håndarbeidsevnene sine. Hun kom til Norge som 21-åring i 1859 og tjente den første tida penger ved å undervise jenter i håndarbeid. Etter noen år som fotograf begynte hun i 1869 å ta imot voksne husflidselever.[1]

på 1870-tallet var hun husflidslærer for Christiania Arbeidersamfunds husflidsskole på 1870-tallet, kniplinglærer ved Den kvinnelige industriskole,håndarbeidslærer for funksjonsnedsatte barn, og holdt kurs særlig i stråfletning, i forskjellige byer. I 1872 fikk hun offentlig støtte til en studiereise i Sverige, Danmark, Tyskland og Sveits, og i 1876 fikk hun hederlig omtale for et arbeid på verdensutstillingen i Philadelphia.

På begynnelsen av 1880-tallet drev hun privat husflidsskole, først i Karl Johans gate 22, siden Akersgata 53. Skolen var spesielt beregna på vordende husflidslærerinner. Da hun søkte offentlig støtte i 1882, fikk hun avslag fordi det allerede fantes en kvinnelig industriskole i Kristiania. Hun flytta da til Bergen, søkte på nytt og fikk støtte.

Med sin husflidlærerskole for kvinner fra 1883 ble hun sentral i Bergens skoleliv. Spesielt ved hennes skole var at kvinnene som gikk der ikke bare lærte tradisjonelt håndarbeid, men også treskjæring, løvsagarbeid, beinarbeid, med mer. Hun dreiv skolen helt til 1897, da hun fikk innvilga offentlig pensjon fra Bergen kommune.[2] Samme år fikk hun utstedt et reisepass med destinasjon «Udlandet». Siden flytta hun ikke tilbake til Norge.

Relasjoner

Ved folketellinga 1865 var Anna Kreetz bosatt i Brugata 16 i Christiania, ei adresse som ikke lenger eksisterer. her bodde hun sammen med Marthine Lund og Martines niese Salmine, som senere ble kjent under navnet Octavia Sperati. I 1865 var både Martine og Anna fotografer. Anna var kompanjong i Marthine Lund & Co. Fotografiske Atelier med adresse Grensen 19 fra omkring 1865 til 1870.

I 1875 bodde de i Trondheimsveien 116. I folketellinga står Anna som Martines losjerende, mens Martine er oppførst som huseier. Fra 1880 til 1893 står Lund og Kreetz sammen som eiere av Trondheimsveien 80 i adressebøkene for Kristiania. Trolig vitner oppføringa i folketellinga om at det var Martine som bestyrte deres felles eiendom.

I 1883 flytta de de til Bergen. Hovedgrunnen var nok at Anna skulle etablere husflidsskole der, men at Salmine hadde etablert seg i byen noen år tidligere var nok en bonus.

I Bergen bodde Anna og Martine i Olaf Kyrres gate 5, Da Martine døde i 1890 ble hun skrevet i kirkeboka som "husbestyrerinne og selskapsdame". Martines dødsannonse har form av en personlig notis skrevet av Anna, og bærer teksten teksten "Min kjære frøken Martine Lund døde imorges".[3]

Ettermæle

Etter at Anna Kreetz var blitt pensjonist, tok Bergen kommune over skolen. I 1899 kunne de gjenåpne den som Bergens kommunale kvinnelige industriskole i Joakim Frieles gate 1. Det regnes som starten for Krohnsminde videregående skole.

I 2021 ble plassen foran skolen gitt navnet Anna Kreetz' plass.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Anna Kreetz er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
  1. Stortingsforhandlinger (ib. utg.). 1883 Vol. 32 Nr. 5, søknad om støtte til husflidlærerskole. Digital versjonNettbiblioteket
  2. Stortingsforhandlinger (ib. utg.). 1897 Vol. 46 Nr. 7,II Digital versjonNettbiblioteket
  3. Bergens Aftenblad (Bergen: 1889-1942), fredag 17. oktober 1890. Digital versjonNettbiblioteket