Arendals Bryggeri
Arendals Bryggeri ble grunnlagt i 1839, og er det nest eldste eksisterende bryggeriet i Norge. Det ble etablert i et tidligere brennevinsbrenneri i Kittelsbukt i Arendal, og het fram til 1876 Kittilsbugts Bryggeri
Opprinnelig laget de overgjæra øl av typene skibsøl, pottøl, godt søtt øl og godt bittersøtt øl. Allerede i 1846 begynte de å brygge undergjæra bayerøl, og i 1853 begynte de å lage bokkøl, også kalt dobbelt bayerøl.
I 1870 ble den første bryggeribygningen revet, og nybygget sto ferdig i 1876. Nylanseringa kom litt tidligere, for Dagbladet siterer Den Vestlandske tidende og kan i 1873 fortelle: «Nyt Ølbryggeri. I disse Dager er ifølge D. vestl. Tid. et større industrielt Anlæg traadt i Virksomhed, idet Arendals Bryggeri har begyndt at sende sit Produkt i Handelen. Det nye Bryggeri ligger omtrent paa samme Sted, hvor det gamle laa, og er et forholdsvis storartet Foretagende. Bryggeriet ser sig istand til i sin nuværende Stand at brygge henved 2500 Tønder Malt, men er modtageligt for Udvidelse.»[1] I januar 1875 ble det arbeidet med bygningsmessige arbeider ved bryggeriet. Under arbeidet med å heise stein røk en kjetting ved overbelastning, og fem arbeidere ble skadet. Én av disse døde.[2] Dagens navn kom på plass i 1876, og bryggeriet begynte å lage bayer, pilsner, bokkøl og pottøl. De lagde også vørterøl en periode. Ved Verdensutstillingen i Paris 1878 fikk Arendals bryggeri «Mention honorable» for sitt utstilte øl. Dette må oppfattes som hederlig omtale.[3]I 1886 kom Arendalskrakket, og bryggeriet fikk som mange andre bedrifter problemer. I 1886 ble det levert konkursbegjæring. Men bryggeriet kom i gang igjen, og drev fram til ny konkursbegjæring i 1909. Denne gang ble det redda av bryggerimester Wilhelm Christiansen, som ga foretaket navnet Arendals Bryggeri og Mineralvandfabrik.
I 1960-åra begynte bedre tider for bryggeribransjen. Lønnsveksten førte til høyere forbruk, og i løpet av dette tiåret ble salget mer enn dobla. Det ble bestemt at de skulle utvide, og i 1973 sto et nytt bryggeri klart på Stoa i Øyestad.
I 1980 ble bryggeriet en del av Nora Industrier. Etter en omorganisering i 1988 ble det så hetende Ringnes Arendals Bryggeri AS. I de neste årene så det flere ganger mørkt ut for Arendals Bryggeri. Kuttet i boksavgiften i 1999 førte til betydelig økning i salget av øl og mineralvann på boks. Det ble også satt i gang lokale kampanjer for å redde bedriften, der blant annet Arendals Pilsens Venner var sentrale. Det ble samla inn 16 000 underskrifter til støtte for bryggeriet, og det kom trusler om boikott av moderselskapet dersom det ble nedlagt. I 2003 holdt det på å gå galt igjen, men Arendals Bryggeri overlevde mens to andre bryggerier i konsernet ble nedlagt. I 2009 kom finanskrisa, og samtidig en stor økning i produksjonsavgifta. Arendal kommune redda de mellom 60 og 80 arbeidsplassene ved å kjøpe tomta og bryggerianlegget for 26,3 millioner, og bryggeriet ble samtidig overdratt fra Ringnes til Arendals Bryggeri AS. Eierne var de ansatte på bryggeriet sammen med Arendal kommune og Arendals Næringsråd, samt at Ringnes beholdt en eierandel på 20 prosent.
Det viktigste produktet i dag er Arendals Pilsner, som i 1996 fikk den internasjonale prisen Brewing Industry International Awards. Ved siden av venneforeningen Arendals Pilsens Venner i Arendal, finnes det også studentforeninger med samme navn i Trondheim og Bergen - foreninga i Trondheim ble grunnlagt i 1969 og er den eldste av dem. Det er også en avdeling av foreninga i Oslo.
I Vestlandske tidende 19/4 1894 brukes begrepet "Bryggeri-Dammen" om en dam ved Vesterveien.[4]
Galleri
1876: I Bergen er Johan Grung kommisjonær for Arendals bryggeri.
1877: W. J. Eeg i Risør selger potøl fra Arendals bryggeri. Dette kan være bakermester Wellem J. Eeg, født 1844 i Lunde sogn, som i 1885 bor på Torvet (gnr 132) i Risør.
1877: Reinholdt Dahl i Bergen annonserer for Dobbelt Øl og Bayer-Øl fra Arendals bryggeri.