Arnoldus Hille (1919–2002)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Arnoldus Hille (1919-2002)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arnoldus Marius Hille.
Foto: Hentet fra Studentene fra 1939 (1964)

Arnoldus Marius Hille (født 27. desember 1919 i Varteig, død 4. februar 2002 i Oslo) var professor i engelsk ved Universitetet i Bergen og under okkupasjonen 1940–1945 medlem av Hjemmefrontens ledelse.

Han var sønn av Henrik Greve Hille og Ragna Hille, f. Bjerke. Faren var sogneprest da Arnoldus Hille ble født, og ble i 1934 biskop av Hamar. Også bestefaren Arnoldus Hille, som han ble oppkalt etter, hadde vært biskop der. Den yngre broren Georg Hille (født 1923) ble tredje generasjon Hille på bispestolen i Hamar.

Da krigen brøt ut i 1940, var Hille student ved Universitetet i Oslo. Han kom inn i motstandsarbeidet, og ble etter hvert sekretær i Hjemmefrontens ledelse. Også faren Henrik G. Hille var involvert i motstandsarbeid; han ble avsatt som biskop i 1942, og var med i Den midlertidige kirkeledelse. Den 10. mars 1944 ble Arnoldus Hille arrestert, og han ble sittende på Møllergata 19 helt til krigens slutt i mai 1945. Som sekretær i HL var han en helt sentral person, som satt på store mengder opplysninger. Dersom han sprakk under tortur kunne konsekvensene bli fatale for mange, og hele motstandsnettverk kunne bli rulla opp. Ferdinand Schjelderup, som også var i Hjemmefrontens ledelse, fortalte i sine erindringer av Hille ble utsatt for svært grov tortur mens han var i fangenskap, men at han aldri sprakk. Hille holdt kontakten med venner fra krigsårene livet ut, men snakket ikke om sine opplevelser med andre.

I 1947 tok han embetseksamen med engelsk hovedfag, og i de neste ti årene jobbet han ved Universitetsbiblioteket i Oslo som bibliotekar, med unntak av et år hvor han studerte ved Oxford University i England. Han ble deretter universitetsstipendiat i Bergen, og fortsatte å jobbe der fram til pensjonsalderen. I 1963 ble han dosent, og i 1985 professor. Allerede samme år gikk han av med pensjon av helseårsaker. Som professor emeritus var han likevel aktivt med i fagmiljøet. Hille har blitt berømmet for sitt arbeid i fagutvalget for språkfag under forberedelsene til etableringa av Universitetet i Tromsø.

Han døde den 4. februar 2002 på Diakonhjemmet i Oslo, og er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund.

Kilder

Arnoldus Hille er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund (Oslo).
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)