Hjemmefrontens Ledelse

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Hjemmefrontens ledelse»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hjemmefrontens Ledelse (HL) var den samlede ledelse for den sivile og militære motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. HL ble etablert som en fast gruppe i løpet av 1943, med strengt hemmelighold omkring hvem som tilhørte gruppa. Fra mars 1944 ble HL kjent for allmennheten ved at gruppa gikk ut med egne paroler og proklamasjoner i de illegale avisene.

Vinteren 1940/1941 ble det forsøkt å opprette et lederskap for motstandsbevegelsen, men dette lyktes ikke. I tiden fram til 1943 oppsto det tre viktige ledergrupper. Kretsen, med Paal Berg som leder og representater fra Høyesterett, statsadministrasjonen, næringslivet og arbeiderbevegelsen, hadde ansvar for forbindelsen med Londonregjeringen. Koordinasjonskomiteen (KK) hadde representanter for forskjellige yrker, og var viktige i kampen mot nazifisering. Disse utgjorde tilsammen ledelsen for den sivile motstandskampen. Den tredje gruppa var Milorg, som var underlagt militære myndigheter i Storbritannia.

HL sprang ut av Kretsen og KK, og var først den sivile motstandsbevegelsens ledelse. Det var et nært samarbeid med Milorg, og tidlig i 1945 ble dette formalisert ved at Hjemmefrontens Ledelse ble et topporgan med representanter også for den militære motstandsbevegelsen.

Litteratur