Arvid Storsveen
Arvid Kristian Storsveen (født 9. juli 1915 i Aker, død 27. april 1943 i Oslo) var ingeniør og sjef for etterretningsorganisasjonen XU under andre verdenskrig.
Bakgrunn
Han vokste opp i Aker, som sønn av overingeniør Martinus Storsveen (1887–1972) og Minda Louise («Mimi») Engebretsen (1884–1954). Etter artium ved Ris skole i 1934 studerte han først ved ingeniørvåpenets befalskole, og deretter ved Norges Tekniske Høgskole i Trondheim.
XU-sjef
Storsveen deltok under felttoget i 1940 som løytnant i ingeniørvåpenet. Ved den norske kapitulasjonen var han i Gausdal. Han kom seg over til Sverige, og ved Stockholmslegasjonen anbefalte han å opprette en hemmelig etterretningsorganisasjon som kunne jobbe bak tyskernes linjer. I juli 1940 fikk han godkjenning for dette under et nytt besøk i Stockholm. I august samme år begynte han rekrutteringen til organisasjonen, som fikk navnet XU. De fleste av medlemmene ble hentet blant realfagsstudenter ved Universitetet i Oslo. Ved årsskiftet 1940/1941 ble det kontakt mellom XU og Milorgs etterretningsgruppe, ledet av kaptein Eivind Otto Hjelle. De ble slått sammen og var en periode en del av Milorg.
Høsten 1941 måtte Hjelle flykte til Sverige, og Storsveen benyttet anledningen til å bryte ut av Milorg slik at en opprulling av én organisasjon ikke ville ramme begge. Storsveen ble dermed XUs sjef. I juli 1942 måtte han selv flykte til Sverige. Der foreslo han at XU skulle ledes fra utefronten, også dette av sikkerhetsgrunner. Både London og Stockholm støttet dette.
Skutt
I april 1943 reiste Storsveen til Oslo. Den 27. april ble han overrasket av Gestapo i en dekkleilighet i Vidars gate 7. Det oppsto skuddveksling, og Storsveen falt. Gestapo kjente ikke hans identitet, og visste derfor ikke at de hadde skutt XUs sjef. Øistein Strømnæs, som var XUs stedlige leder i Norge, tok over etter Storsveen, og XU var i aktivitet gjennom hele krigen.
Arvid Storsveens plass i Oslo er oppkalt etter ham. Den ligger ikke langt unna hans hjem i John Colletts allé på Ullevål Hageby. På plassen er det reist et minnesmerke over Storsveen. Han er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Galleri
- Vidars gate 7 i Oslo, hvor Arvid Storsveen ble drept i 1943.Foto: Stig Rune Pedersen
- Minnesmerke over Storsveen ved Arvid Storsveens plass i Oslo.Foto: Stig Rune Pedersen
Litteratur
- Norsk krigsleksikon 1940–45. Utg. Cappelen. Oslo. 1995. Digital versjon på Nettbiblioteket
- «Arvid Storsveen» i Norsk biografisk leksikon
- Arvid Storsveen på Wikipedia på bokmål og riksmål