Asylet (Grønland)
Asylet er en tømmer- og bindingsverksbygning med adresse på Grønland 28 i Oslo. Navnet den går under kommer av at bygningen fra 1839 til 1865 ble brukt som barneasyl, men den har også gitt rom til blant annet sykehjem, banker og tinghus siden den ble reist omkring 1740.
Bygningen ble oppført som en privat kjøpmannsgård. Den har to etasjer i lafta tømmer og bindingsverk, med pussa teglfasade mot gata. I 1798 ble det tilføyd en sidefløy. De bærende veggene er lafta, mens resten er i bindingsverksteknikk. De to fløyene ligger vinkelrett på hverandre, og skaper et gårdsrom. Det er svalganger mot dette gårdsrommet på begge fløyer. Mot nr. 26 står en lafta vegg som avgrensning. Gårdsrommet er for det meste dekka med nyere smågatestein, men inn mot veggene ligger den opprinnelige kuppelsteinen.
På 1800-tallet ble gården tatt over av det offentlige og brukt som tinghus. I 1839 åpna så Grønland barneasyl her. Dette ble etter hvert utvidet med skolevirksomhet og en såkalt «redningsanstalt for forlatte, forsømte og moralsk fordervede barn av begge kjønn», og var en kombinert forbedringsanstalt og skole som siden gikk inn i Toftes Gave, før det i 1868 ble åpnea diakonissesykehus i bygningen. To år senere ble det underlagt Krohgstøtten sykehus, som drev det fram til 1903. Deretter ble det aldershjem i bygningen, og det ble drevet helt til 1965. Det ble også oppretta et arbeidshjem drevet av Kristiania Indremisjon samtidig som aldershjemmet holdt til der.
Underveis hadde det blitt plass til to banker. I 1844 fikk Akers Sparebank sine første lokaler i bygningen, og i 1851 starta Spareskillingsbanken opp her.
I 1967 ble bygningen freda. Den har siden blitt tatt i bruk som bydelshus for Grønland og Nedre Tøyen. Kafé Asylet drives også i bygningen.
Elias Kræmmer beskrev i romanen Asylet bygningen og dens beboere i den tida det var barneasyl der.
Galleri
Kilder
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Gul liste fra Oslo byantikvar (Excel-ark)
- Asylet (Grønland) på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no