Averøya

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt over Averøy fra åssida under Meekknoken.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Averøya er en stor øy på Nordmøre. Øya er det som i all hovedsak utgjør dagens Averøy kommune i Møre og Romsdal.

Øya ble i 1989 knyttet til fastlandet i vest via Atlanterhavsveien og til Kristiansund i nordøst via Atlanterhavstunnelen i 2009.

Mot midten av øya finnes en rekke relativt høye fjelltopper hvor det høyeste punktet er Meekknoken, 751 moh.

Øya er rik på fornminner og det finnes tydelige spor etter flere tusen år med bosettelse på Averøya. Det er gjort sikre funn på at dagens Bremsnes, Ekkilsøya og Sveggen var bosted for folk fra Fosnakulturen. Flere steder på øya kan man også finne gravhauger og -røyser, samt hellerisninger.

Gjennom sagn, legender og skriftlige kilder er øya også knyttet til flere hendelser i vikingtid og tidlig middelalder, blant annet Harald Hårfagres rikssamling, Magnus den godes forlik i Langøysundet i 1040 og som en av Ragnvald Mørejarls tilholdssteder.

Bremsnes gård og Kvernes prestegård har man funnet tingsteder i form av steinringer og en fallosskulptur, noe som tyder på at disse stedene har vært viktige også lenge før man har gode skriftlige kilder. På Kvernes finner man også blant annet godt bevarte Kvernes stavkirke.

Averøya har blitt nevnt som en del av Afreyjar skipreiða (dvs. som skipreide i leidangen) i Norđmœrafylki. Senere inngår øya som en del av Mek tinglag (også stavet "Meek" eller "Meg") i Edøy len, og senere i Nordmørs fogderi.

Da formannskapslovene ble innført i 1837 la Kvernes prestegjeld grunnlaget for etableringen av Kvernes formannskapsdistrikt (senere Kvernes herred og til sist Kvernes kommune) som omfattet Averøya og store deler av omlandet.

Under kommunesammenslåingsprosessene på 60-tallet ble Averøy kommune opprettet i 1964 ved at man slo sammen deler av daværende Kvernes kommune, Bremsnes kommune og Kornstad kommune

På øya finner man blant annet tettstedene Kårvåg, Bremsnes, Langøy og Bruhagen. Sistnevnte er i dag Averøy kommunes administrasjonssenter.

Gamle Kvernes bygdemuseum har både en arkeologisk avdeling og en kystkulturavdeling.


Eksterne lenker

Kilder

Koordinater: 62.98713° N 7.55569° Ø