Befalsskolebautaen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «BSIN-bautaen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra seremonien under blomsternedleggelsen 17. mai 2008. Foto: Gunnar Reppen

.

Minneplate over falne befalingsmenn som har sin utdannelse fra 6. div. befalsskole (senere BSIN). Foto: Gunnar Reppen

Befalsskolebautaen, eller BSIN-bautaen som den også kalles, står ved Befalsskolens gymnastikksal i Harstad (vernet bygning). Bautaen ble reist til minne om de falne befalingsmenn i Andre verdenskrig som var utdannet ved 6. divisjons befalsskole, som skolen het før krigen. Initiativtaker var Jacob Norman, tidligere elev ved skolen. Etter krigen het skolen BSIN (Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge), derav det noe upresise navnet BSIN-bautaen. Befalsskolen er nå nedlagt, slik at den fremtidige betegnelsen på bautaen kan endre seg.

Minnesteinen ble avduket 14. september 1949, og hver 17. mai er det tradisjonell blomsternedleggelse ved monumentet med seremoni i regi av byens 17. mai-komité og Forsvaret.

Teksten på bautaen er: «Til minne om de befalingsmenn – elever fra 6. Divisjons befalsskole – som fall for Norge under krigen 1940-45».

Myter om bautaen

Ved omtale av bautaen er denne teksten ofte blitt oppfattet som om det står «… elever ved 6. Divisjons befalsskole …». Det har derfor oppstått den myten at bautaen gjelder elever ved det såkalte Skolekompaniet som sloss mot tyskerne i den første fasen av krigen i Gratangen og Lavangen. Dette kompaniet bestod av elever ved skolen, men siden kompaniet mistet bare en av sine soldater (en elev ved befalsskolens forskole), blir det feil å betegne bautaen for ”Bautaen over falne befalsskoleelever” slik man ofte ser det referert til i avisene.

Noen deltok også på tysk side

I inngangshallen til skolens bygning på Trondenes sto det en minnetavle over 21 falne befalingsmenn som fikk sin utdannelse fra skolen. Antallet er usikkert. I skolens 100 års jubileumsbok side 129 er det, med henvisning til bokverket Våre falne, oppgitt 14 navn. Boka forteller også at i tillegg var det 11 tidligere elever som meldte seg til tjeneste på tysk side. Av disse var det fire som falt. En av dem var fra Harstad.

Strid om omplassering

I 2003 besluttet Harstad kommune å flytte bautaen til angitt sted i Generalhagen (der de to trappene møtes). Flyttingen skulle skje innen utgangen av 2003. (HT 21.10.03). Men flyttingen har ikke vært på tale siden.

Kilder

  • Jubileumsboka: Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge 1899-1999. ISBN 82-995076-1-8.
  • Bokverket Våre falne.
  • Norman, Jacob: «Minne over falne befalingsmenn og elever fra 6. Divisjons skole» i Årbok for Harstad 2007.
  • Reppen, Gunnar: «Feil og mangler ved krigsminnesmerker i Harstad» i Årbok for Harstad 2006.
  • Harstad Tidende 21.oktober 2003.