Ballangen kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ballangen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ballangen kommune
1854 Ballangen komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1854
Fylke Nordland
Kommunesenter Ballangen
Areal i  km²() 932,21 km²
Folketall ' 2522 (2018)
Grunnlagt 1925
Slått sammen med 1962: Erfjorden overført fra Lødingen.
Nå del av Narvik kommune
Målform Bokmål
Efjorden
Foto: Orcaborealis

Ballangen kommune (tornesamisk Bálak, standard nordsamisk Bálat) var en kommune i Ofoten i Nordland fylke. Kommunen blei utskilt fra Evenes herred i 1925, og Efjorden blei overført til Ballangen fra Lødingen kommune i 1962. Kommunen grensa til Tysfjord kommune i sørvest, til Lødingen i Vesterålen over Vestfjorden og Tjeldsundet i nordvest, til Tjeldsund kommune og Evenes kommune over Ofotfjorden i nord og til Narvik kommune i øst. I fjella lengst sør i kommunen grensa Ballangen til Gällivare kommun i Norrbottens län i Sverige. Den 1. januar 2020 ble Ballangen innlemma i Narvik kommune.

Administrasjonshistorie

I 1589 lå både Ballangen og Efjorden under Lødingen prestegjeld. I 1781 vart Ofotens prestegjeld, inkludert Ballangen, utskilt fra Lødingen. Efjorden vart liggende under Lødingen. I 1838 vart Lødingen Formandsskabsdistrict, seinere kalt Lødingen herred, oppretta med samme grensene som prestegjeldet, inkludert Efjorden.

Ofotens prestegjeld hadde Evenes som hovedsogn og Ankenes som anneks. Ballangen sogna til Evenes. I 1884 vart Evindnes (Evenes) herred oppretta. Ballangen kirkesogn vart oppretta i juli 1924, og den 1. januar 1925 vart Ballangen herred oppretta.

I 1962 vart Efjorden, den delen av Lødingen kommune som lå innafor Vestfjorden/Ofoten, lagt til Ballangen kommune, og Ballangen kommune fikk de grenser den fremdeles har i 2013.

Folk og språk

Ballangen kommune gikk fra havet innerst i Vestfjorden til fjella ved grensa mot Sverige. De ytre strøka har tradisjonelt hatt blanda bosetning med norsk dominans, mens de indre strøka har hatt hovedsakelig samisk bosetning. Den samiske dialekten som blir brukt i Ballangen i dag, blir regna som tornesamisk av hovedsakelig innlandstype.

Media

Den Narvik-baserte regionsavisa Fremover dekker Ofoten, inkludert tidligere Ballangen kommune.

Kjente personer fra Ballangen

Bjørkåsen gruber, Ballangen; segl på konvolutt.
Foto: Stig Rune Pedersen

Kilder

Lenker