Bethel (Harstad)
Bethel i Harstad er Harstad Indremisjons lokaler som ble bygd i 1891 i en periode hvor Indremisjonen hadde stor innflytelse på byen Harstads religiøse liv og stiftet Harstad Indremisjonsforening. Sentral i arbeidet med å få bygget realisert var bl.a. forretningsmannen Leonhard Nilsen. Han kjøpte tomta av Hans Fredrik Giæver og ga den som gave til Indremisjonen. Job Thode Holst ledet byggekomiteen. Giæver ga senere gratis tomt til bygging av kapellets kor mot sør.
Indremisjonsforeningen ble startet i kjølvannet av flere vekkelser i distriktet. I den forbindelse ble det også bygd bedehus i Kasfjord, Medkila og Breivik. Før Bethel ble reist hadde møtene foregått i hjemmene, i tingstua eller til og med utendørs. Bethel ble reparert i [1916], men taket stod urørt og begynte etter hvert å lekke. Sommeren 1923 ble huset gjennomgripende restaurert.
Bethel hadde flere bruksområder, bl.a. ble huset brukt til gymnastikksal for befalsskolen før skolen fikk egen gymsal i 1904.
I 1905 ble det vedtatt at Bethel skulle settes i stand til kirkelig bruk, og siden ble det holdt gudstjenester der. I 1933 malte Theodor Conradi en altertavle. Han var byens apoteker og en dyktig amatørmaler. I årene 1939 til 1950 var Bethel hele soknets kirkehus, da Trondenes kirke i denne perioden var under restaurering.
I kirkemessig sammenheng var Harstad sogn under Trondenes prestegjeld og hadde Bethel som kapellkirke. I 1954 ble imidlertid Harstad utskilt som eget prestegjeld. Departementet forutsatte at byen snarest måtte skaffe seg egen kirke. Harstad kirke ble innviet i 1958.
Kilde
- Steinnes, Kristian: Ved egne krefter. Harstad 2003.