Bilbransje i Mosjøen
Bilbransje i Mosjøen er bilforretninger, -verksteder, -utleie og andre slags virksomheter i Mosjøen by og omegn som selger varer og tjenester til bilister. Bransjen oppstod i 1920-årene.
På 1900-tallet var Mosjøen bilbyen på Helgeland. Antallet bilforhandlere per capita var blant de høyeste i landet. Litt omtrentlig kan man si at Mosjøen hadde to ganger så mange forhandlere som nabobyen Mo i Rana, selv om Mo hadde to ganger så mange innbyggere. Helgeland Arbeiderblads opptellinger i 1981 og i 1983 viste henholdsvis 16 og 12-14.[1][2] – Nå har det ikke lykkes oss å få sakkyndig vurdering av om 16 bilforhandlere er for mye, for lite eller akkurat passe i en kommune med 13.230 innbyggere, skrev avisen, uten å ta i betraktning at datidens forhandlere betjente et titall kommuner i tillegg til Vefsn. Også i 1990-årene lå antallet forhandlere rundt fjorten.[3] Men da var den ekstreme normalsituasjonen i Mosjøen på hell. Mot slutten av 1990-årene ble bransjen konsolidert ved at mange forhandlere gikk konkurs, ved at flere bilmerker ble samlet på færre forhandlere og ikke minst ved at noen merker forsvant fra Mosjøen, og ved inngangen til 2000 hadde byen trolig rundt seks forhandlere igjen, samme nivå som Mo i Rana.
Herunder hadde Mosjøen fylkets største tetthet av biler: i 1978 og i 1984 var det henholdsvis 3,37 og 2,74 personer pr. bil, mot 3,39 og 2,81 i Bodø og mot 4,28 og 3,36 i fylket.
I massebilismens storhetstid fra 1970 til 1987 oppstod det en helt ny bilkultur. Bedrifter som Franks Gatekjøkken og Grilliarden ble åpnet på denne tiden, og var en direkte respons på etterspørsel fra en ny gruppe bilkjørende ungdom som ønsket mat og underholdning mellom all råningen. Slike sidenæringer til bilbransjen viser de store ringvirkningene som bilismen gav. Uten bra bil – eller for den saks skyld uten bil – stod man langt nede i arbeiderklasseungdoms interne hierarki. Man hadde dårligere kjangs på damene, og man var avhengig av skyss for å være med der hvor ting skjedde. Det ble rett og slett skapt sosioøkonomiske skiller innad i arbeiderklassen.[4] Alle arbeidere i byen hadde dårlig økonomi, men noen hadde mindre dårlig økonomi enn andre, og kunne dermed kjøpe bil og bekoste drivstoff og vedlikehold. Arbeiderklassens interne konkurranse om seksuell reproduksjon («status og damer») profitterte bilbransjen med andre ord stort på, ikke minst i form av salg av trimming- og stylingprodukter.
I et bilsentrert samfunn hadde bilforhandlere en fremtredende stilling. De var nærmest småkonger i byen. De hadde mye penger. De var berømte, herunder hyppig omtalt i media. Ikke minst solgte de et produkt som var midtpunktet i samtidens kultur. Bilforhandlerne var rett og slett kjendiser. Her kan en forklaring på overetableringen ligge. Bilbransjen virket nemlig forlokkende på mange, som drømte om pengene og viktigheten som fulgte med. I tillegg til de store, langvarige biletablissementene var det mange små forhandlere som slo seg opp. Men blendet av bransjens glamorøse side overså de at bilbransjen også er hard jobbing og nådeløse resultatkrav. Flere var forhandlere i et år eller to før de måtte kaste inn oljekluten. Det finnes også enkelte som bare rakk å drive i noen måneder. En annen forklaring er datidens bilimportørkrav om at konkurrerende bilmerker ikke fikk forhandles i samme bygning, noe som i praksis gjorde at hvert bilmerke måtte ha egen driftsenhet – bokstavelig talt uten rom for stordriftsfordeler. En tredje ligger i Helgelands topografi. Mosjøen var både omgitt av innlandsstrøk og av kyststrøk, mens Mo i Rana stort sett var omgitt av kyststrøk, herunder øydistriktet.
Bilforretninger og -verksteder må forståeligvis drives i særlig tilpassede bygninger. Derfor har Mosjøen en rekke bilsteder: adresser som har hatt sammenhengende kommersiell bilaktivitet, og som blant byens innbyggere er kjent for dette. C.M. Havigs gate 52-54 er et godt eksempel.
Mest som markedsføring har bilbransjen sponset idrett, kultur og gode formål. Herav er idrett mest tilgodesett. Idrett engasjerer ikke bare ungdom og voksne i hopetall, men også disses slekt og venner. Ved å synliggjøre seg overfor denne målgruppen skaffer man seg omdømmefordeler, og motsatt lar man konkurrentene ha oppmerksomheten for seg selv. Bransjen var i 1994 en vesentlig bidragsyter da Mosjøhallen skulle oppføres.[5] De har også inngått penge- og utstyrsavtaler med utøvere av bilsport.[6]
Med store markedsførings- og reklamebudsjetter til rådighet har bilbransjen stått for mye av Helgeland Arbeiderblads inntekter. De har også annonsert i små aviser som Elgposten og Markedsposten. Ikke minst pleiet de i 1990-årene å kjøre bruktbillister på TV Helgeland.
Lister
Bilforretninger
- Anco
- Arild Øybakken & Co.
- Asle Vatnan Bilforretning
- Auto Sentret
- Auto-Nord
- Auto-Team
- Autohuset
- Autopro
- Autoteam
- Bil og Caravan
- Bil & MC (forretning?)
- Bil & Rekvisita
- Bil i Mosjøen
- Bil Team
- Bilcentrum (Centrum Bil)
- Bilelektro
- Bilfokus
- Bilforum
- Bilkompaniet
- Bilpartner
- Bilsentret
- Bjarne Wist (Wist Nord, Wist Last og Buss)
- BM Auto
- BM Utleie
- Cyclops
- F. Jacobsen
- Forsland Bilsenter
- Forsland Motor
- Halvdan Vik
- Hansen-BIL
- Helgeland Bil
- Helgeland Bilkompani
- Hillcom
- Høgli Auto (Mil Bensinstasjon)
- Irgum
- Jakhelln Bil
- Jarle Holst Try
- Karl Jacobsens Enke
- Karlsen, Kjell
- Krokå, Svein
- Kåre Nervik Bilforretning
- Kåre Vindstad & Sønn
- Langseth Bil
- Lind & Greva
- Martinsen & Daleng
- Martinsen Bil
- Mosjøen Auto (også oppretter)
- Mosjøen Bilsenter
- Nilsskog Bil
- Nyland Auto
- Pareli Pettersen
- Sentrum Auto
- Solheim Bil
- Solheim Karosseriverksted
- Stenhaug Auto
- Sæthers Bilformidling
- Sørum Bil
- Sørum Service
- Vefsn Bilelektriske (Drevland Bilelektriske, Nyland Elektro Diesel)
- Wangs Auto
- Øya Bil
- Øya Bilservice (FIAT Bilservice)
Når Mosjøen har manglet forhandler av et bestemt bilmerke, har tilsvarende forhandlere i Brønnøysund, i Sandnessjøen og i Mo i Rana samt tidvis i Namdalen og i Salten midlertidig betjent Mosjøen. Noen hadde salgsdager eller butikk i Mosjøen. Andre nøyet seg med å annonsere regelmessig i Helgeland Arbeiderblad. Atter andre knyttet til seg stedlige bilverksteder som lokal kontaktperson.
Bilverksteder
- Arne Andr. Føyerland & Co.
- Autoservice
- Bilentusiasten Mosjøen
- Bilservice Helgeland (Helgeland Bilruter)
- Bjarne Nilsskogs Bilverksted
- Børges Bilverksted
- GS Verksted (GS = gjør det selv)
- H. Dalengs Bilverksted
- Halsøy Bensinstasjon
- Martin Andreassen Bilverksted
- Martinsen Bilservice
- Mosjøen Bil- og elektroverksted
- Mosjøen Mek. verksted
- NAFs bilverksted
- Ovesen Bilverksted
- Stenhaugs Bilverksted
- Strandgata Service
- VW Verksted(?)
- Wist Bilservice
- Aanes Service
Biloppretting
- A.D. Gudmunsen & Sønn
- Bilprodukter Nord
- Daleng Karosseriverksted
- Friis'co
- Grønvik Billakkering
- Karosseriservice (Kåre Hansen Karosseri)
- Karosserispesialisten
- Lakkservice
- Moengs Karosseri
- Mosjøen Biloppretting
- Mosjøen Karosseri- og autosenter
- Mosjøen Karosseri- og lakkeringsverksted (Mosjøen Karosseri)
- Mosjøen Lakk & Antirust
- Skjager Billakkering
- Vefsn Lakkservice
Bilopphugging
- Bilopphuggeriet
- Midt-Norsk Bildemontering
- Mosjøen Bilopphugging/Mosjøen Bil- og maskindemontering (Båthøla)
Bilpleie
Bilutleie
- Avis
- Bilutleie Mosjøen
- Budget
- Helgeland Bilutleie
- Hertz
- InterRent Europcar
- Mazda Bilutleie
- Midt-Norge Bilutleie
- O. Hagen Elektro
Bildeler
- Bildele Grossisten
- Bildeler
- Bilutstyr
- Fritidssentret
- Furuhatt, P.H. i Elsfjord (bilbatterier)
- Moen, Magnus
- Skjervgata Auto-Senter
- Star Bildeler
- Stema
Bilgummi
- Dekkmann/Olrich Dekkmann
- Hagfors Gummiservice
- Helgeland Vulkanisering
- Mosjøen Dekksenter
- Mosjøen Vulkanisering
- Wang (Mekonomen)
Bilglass
Bilberging
Biltesting
Bilkonsulenter
Forhandlere av MC
Se også
Referanser
Litteratur
- Carlsen, Jan & Hansmagnus Ystgaard 1970. Trafikk-krigen Oslo: Pax Forlag A/S. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Flodbølgen 1931. «Jarle Holst Try frifunnet!» Flodbølgen, 18. mai ff.
- Helgeland Arbeiderblad 1965. «Planer om 3 nye bilverksteder i Mosjøen». Helgeland Arbeiderblad, 22. januar.
- Helgeland Arbeiderblad 1977. «Kolossalt mange kollisjoner og utforkjøringer i sommer». Helgeland Arbeiderblad, 5. september.
- Helgeland Arbeiderblad 1979. «Bedrifter på Helgeland får 1,6 mill. DU-kroner». Helgeland Arbeiderblad, 30. januar.
- Helgeland Arbeiderblad 1979. «Vefsn har fylkets største biltetthet». Helgeland Arbeiderblad, 17. mars.
- Helgeland Arbeiderblad 1985. «Bilforhandlerne taper tusener av kroner». Helgeland Arbeiderblad, 14. juni.
- Helgeland Bilbransjeforening 1998. «Bilens dag i Mosjøen». [Annonse.] Helgeland Arbeiderblad, 6. juni.
- Henriksen, Hilde Engøy 1991. «Bilsalget på rett veg». Helgeland Arbeiderblad, 10. januar.
- Jacobsen, Kjell, Fredrik Gaustad & Kjell M. Øksendal 1977. Fra århundreskiftet til frigjøringsvåren : Vefsnbygdene ca. 1900 — 1945 & Arkeologien i Vefsnbygdene & Målføret i Vefsnbygdene Mosjøen: Vefsn kommune. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Linga, Jon Steinar 2010. «19 år og driftsleder». [Om fam. Shaveisis overtakelse av Sentrum Bilservice.] Helgeland Arbeiderblad, 1. september.
- Martinsen de Nordenstjerne, Andreas 2018. (20. mars). Mosjøen Bilbransjeleksikon Oslo: Lokalhistoriewiki. https://lokalhistoriewiki.no/index.php?curid=298006
- Martinsen de Nordenstjerne, Andreas 2018 (29. april). «Mosjøen by 1970-1999». Martinsens bilforhandlerlister, 1. Oslo: Zahl Forlag. ISBN 978-82-93270-13-3.
- Priskontoret for Nordland 1949. «Maksimalpriser for bilservice i Nordland fylke». Helgeland Arbeiderblad, 16. desember.
- Pedersen, Rune 1991. «– Gratulerer med vegen». Helgeland Arbeiderblad, 13. juli.
- Reines, Bjarne 1984. «Helgelendingene kjøpte like mye biler i 1983». Helgeland Arbeiderblad, 4. januar.
- Reines, Bjarne 1985. «Vefsn har Nordlands største biltetthet». Helgeland Arbeiderblad, 27. februar.
- Østerud, Nils Erik 2010. Helgeland politimesterembete 100 år : 1910-2010 Mosjøen: Politimesteren i Helgeland. Digital versjon på Nettbiblioteket