Birger Skundberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Even Bjerkelisveen, Birger Skundberg, Ludvik Olestadengen (Ludden) ved Kroksjøen i Ringsakerfjellet.
Foto: Fra privat album
Påsken 1950 på Ringsakerfjellet. Birger Skundberg spanderer pastiller på Turid Fremstad, barnebarnet til Aksel Harby.
Foto: Fra Reidunn Ødegaards familiealbum
På barseng i Ringsakerfjellet påsken 1950. Maja Harby, Turid og Reidunn Fremstad, Birger Skundberg.
Foto: Fra Reidunn Ødegaards familiealbum

Birger Skundberg (født 12. mai 1905 på Nes på Hedmarken, død 25. november 1962 i Ringsaker) var handelsbetjent. I over 40 år, fra ca. 1920 til han døde i 1962, var Skundberg ansatt hos kjøpmann Aksel Harby i Næroset i Ringsaker. Birger Skundberg var også en ivrig skytter, elgjeger og fotograf.

Bakgrunn

Han vokste opp på garden Øverlien på Nes, som sønn av Ole Kristian (1866-1958) og Kristiane Skundberg (1868-1926). Foreldrene hadde eid garden Skunberg (bnr. 4) i Snertingdalen, men flytta over Mjøsa og kjøpte Øverlien rundt 1905. Birger var nr. ni i en søskenflokk på tolv. Den eldre broren Oskar (1892-1911) døde i ei båtulykke på Mjøsa.

Handelsbetjent i Næroset

Rett etter konfirmasjonen, rundt 1920, kom han til Aksel Harbys butikk i Næroset. Her ble han bare kalt for «Skundber`n». Birger Skundberg gifta seg aldri og bodde på et rom i kafébygningen i Næroset.

Som handelsbetjent hadde han mange ulike oppgaver. Reidunn Ødegaard, Aksel Harbys barnebarn, husker blant annet Skundberg som sjåfør. Han kjørte ofte familien til hytta i Ringsakerfjellet:

«Sorger og bekymringer la vi bak oss når vi dro til fjells, gjerne med bestefars handelsbetjent Birger Skundberg bak rattet i den høybente, svarte Chevrolet`en med rullegardin i bakvinduet. Skundber`n ble ofte sendt for å hente oss på fergekaia når vi kom over Mjøsa fra Gjøvik til Mengshol eller Smedstuen - for så å befordre oss til fjells.»

Skytter, elgjeger og amatørfotograf

«Skundber`n» sang i Næren mannskor i alle år. Han var amatørfotograf og etterlot seg ei omfattende fotosamling. Dessuten var han en ivrig skytter og pasjonert elgjeger. På rommet hans i kafébygningen var det ei hylle full med premier fra skytterstevner. Ved elvebredden lå robåten hans fortøyd. Den gikk ofte «i låningom» blant folk i bygda. På kvea nedenfor huset, mot elva, gikk elghunden hans, Finn, i bånd etter en lang løypestreng. Finn hadde hundehuset sitt på kvea. Han fikk bare komme innomhus når det var splitrende kaldt, helst ved juletider. Da hentet Ragna Harby ham så han fikk ligge på kjøkkenet under bordbenken om natta.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker