Bjørn Wirkola

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Wirkola klar til sitt siste hopp i anledning Asker kommunes markering av kulturminneåret 2009 i den gamle Fjelkenbakken. Den 66 år gamle hopplegenden garanterte etter gjennomført hopp at han ikke kom til å glede publikum med et permanent comeback.
Foto: Svend Aage Madsen (2009).

Bjørn Tore Wirkola (født 4. august 1943 i Alta) var en skihopper, kombinertløper og fotballspiller.

Prestasjoner

Han var en av verdens beste skihoppere på 1960-tallet. Han vant begge hoppkonkurransene i VM på hjemmebane i Oslo i 1996. Han er også kjent for sine tre sammenlagtseirer på rad i den tysk-østerrikske hoppuka 1967–1969.

Wirkola var også en meget god fotballspiller og ble serie- og cupmester med Rosenborg.

Utmerkelser

Han ble i 1966 tildelt Olavstatuetten og Sportsjournalistenes statuett året etter. I 1968 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Han ble i 1971 tildelt Egebergs ærespris.

Han er hedret med en statue nær Alta Lufthavn, oppført ble oppført i 2010 og er utført av billedhugger Nina Nesjes.

«Hoppe etter Wirkola»

Wirkolas prestasjoner i hoppbakken har satt spor etter seg i språket som et uttrykk for å prestere noe umiddelbart etter en meget stor prestasjon etter en annen aktør og som medfører at den nye prestasjonen uansett vil blekne i sammenlikningen.

Uttrykket stammer fra NM i Skuibakken i 1965, der OL-mesteren fra 1964, Toralf Engan, skulle hoppe etter Wirkola. Den tidligere skihopperen Torbjørn Yggeseth kommenterte rennet for NRK, og da Engan var i tilløpet sa han: «Selv for Engan er det ikke moro å hoppe etter Wirkola».

Galleri

Kilder