Blomøy (fiskefartøy, 1953)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk


Blomøy
Blomøy.jpg
Kjennesignal LEEM
Egennavn: Blomøy
Båttype Fiskefartøy
Lengde 58 fot
Bruttotonnasje 37 brt
Byggeår 1935
Båtbygger: Møllevik og Sønner Båtbyggeri
Framdriftsmidler: Motor
Motortype GM V8, hk 320
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern
Nåværende eier: Stiftelsen Salten Veteranbåtlag


MK «Blomøy» ble bygd som krysser hos Møllevik og Sønner BåtbyggeriSund i Hemnes i 1953 for Ragnvald BranumRødøy, Helgeland. Han brukte fartøyet i linefiske frem til 1969, da det ble solgt til Bjarne Nybakk, Stamsund i Lofoten. Nybakk brukte båten hovedsakelig i linefiske.

I 1986 ble den solgt til Ole Krokvik, Brønnøysund. Han utstyrte den til not- og rekefiske. Og i 1991 ble det søkt om kondemnering etter Fiskeridirektoratets regler for destruksjon av fiskefartøyer. Like før kondemnering av «Blomøy» fikk Stiftelsen Salten Veteranbåtlag overta fartøyet.

«Blomøy» har i sin tid som fiskefartøy slitt ut to Finnøy semidiesel. I 1984 ble det satt inn en GM V8-320 Hk. Denne motoren står i fartøyet i dag. Av større vedlikehold som er gjort i de senere år kan nevnes utskifting av sjurekkestøtter, ca. 60 meter hudplank istevnet, en stor del dekksplank, samt ny lugarkappe. Propell og aksling har vært på verksted for renovering.

«Blomøy» har status som vernet skip av Riksantikvaren og skal vernes ved bruk. Fartøyet har i dag passasjersertifikat for 12 passasjerer.