Bogstadskolen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skolebygningen sett fra Sørkedalsveien.
Foto: Roy Olsen (2011).
Sørkedalveien sett sørover med skolebygningen.
Foto: Roy Olsen (2011).

Bogstadskolen var en grendeskole for de laveste klassetrinnene som lå i Sørkedalsveien 537 ved Bogstad i Sørkedalen i Oslo kommune. Den ble etablert i en bygning oppført for formålet i 1913, og lagt ned i 1933. Siden har bygningen blitt brukt til ulike formål og er nå fredet. Bygningen er eid av kommunen.

Skolen

Skolen ble bygget og etablert etter at Sørkedalen skole og Huseby skole hadde henvendt seg til godseier Herman Wedel JarlsbergBogstad. Han ga tomt ved Strøm gård og betalte «for hva oppførelse av huset koster», i alt 18 500 kroner (2022: rundt 1,2 millioner). Denne skolen kan sees på som en videreføring av den tidligere «Brugsskolen» på Bogstad, med røtter tilbake til 1788.

Da skolen ble lagt ned, ble elevene overført til Sørkedalen og Huseby skoler.

Bygningene

Skolebygningen

Skolenbygningen fra 1913 er oppført i reisverk med sperretak og med en pusset teglmur. Taktekkingen på nordfløyen er med taksingel, mens midtpartiet som er orientert øst-vest, er tekket med nyere taktegl. Eldre bilder av bygningen viser at den tidligre var tekket med skifer. En del av denne ligger lagret under sørfløyen som er bygget på senere og har pulttak som er tekket med bølgeblikk med sinuskruer.

Bygningen har to pussede teglmurte piper. Bygningen har utvendig kledning med liggende faspanel over en brystning av samme type stående panel. De fleste vinduene er koplede og mange har innervinduer som antas å være originale fra byggeåret. Både hoveddøren, vinduer, skodder og gerikter i den eldste delen er originale fra oppføringsåret. Bortsett fra en del skadet taktegl er bygningen i en god teknisk stand.

Uthuset

Uthuset er en opprinnelig utedo, oppført samme år som skolebygningen. Den er et lite pulttakshus i reisverk oppført på et pusset fundament. Dette utgjør også gulvet inne i utendoen og er i flukt med oversiden av bunnsvillene i veggkonstruksjonen. Dette, sammen med materialbruken, gjør at det antas at utedoen er yngre enn resten av huset. Fasaden har en enkel sveitserstildekor.

Opprinnelig har doen hatt fire avtreder og fire dører på nordvegg, samt ett avtrede med inngang fra vest. Det siste kan ha vært et urinal. Taket er tekket med bølgeblikk og en luftekanal fra to av avtredene stikker over taket.

Fredning

Skolebyygningen har et uvanlig og sjeldent autentisk eksteriør i forhold til opprinnelig arkitektur og detaljering. Siden så få små skolestuer er fredet, er denne et sjeldent enkeltminne om denne delen av skolehistorien i Norge.

Både skolebygningen og uthuset har også høy verneverdi da de er intakte i forhold til hvordan de var da de ble oppført, både arkitektonisk og sosialhistorisk som en del av Bogstadanlegget.

Kilder


Koordinater: 59.97897° N 10.62282° Ø