Borghild Anmarkrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Borghild Anmarkrud.

Borghild Anmarkrud (født Østbye 25. mai 1918 i Trøgstad, død 21. april 2019) var en lærer, politiker og lokalhistoriker som i mange år arbeidet i folkeskolen og grunnskolen i Øvre Eiker kommune.

Hun ble født i Trøgstad i Indre Østfold. Foreldrene var bonde Gustav Adolf Østbye og Helga Berger. Borghild tok eksamen ved Elverum lærerskole i 1942, og hun var deretter lærer i Hobøl og Trøgstad fram til 1945, da hun giftet seg med Gunnar Anmarkrud og flyttet til Øvre Eiker. De bosatte seg på gårdsbruket Holte i Bingen, som de overtok etter Gunnars foreldre i 1946. De fikk en sønn og to døtre.

En tid var hun lærer ved Bollerud skoleFiskum, men deretter var hun hjemmeværende husmor i flere år. Imidlertid engasjerte hun seg i frivillig organisasjonsarbeid og i lokalpolitikken. Da hun i 1955 ble valgt inn fra Bondepartiet, var hun blant de første kvinnene som satt i kommunestyret i Øvre Eiker, der hun satt i fire perioder, fram til 1971. Ved stortingsvalget i 1965 sto hun på 4. plass på Senterpartiets liste i Buskerud og ble valgt inn som vararepresentant for perioden 1965-1969.[1]

Hun var også medlem av skolestyret og hadde en rekke andre politiske verv. I 16 år var hun medlem av Bakke menighetsråd, der hun også var formann, og hadde verv i frivillige organisasjoner, blant annet i Bakke bondekvinnelag og Misjonsforeningen Samklang i Bingen, samt styremedlem i Drammen krets av Norsk Luthersk misjonssamband.

I 1959 begynte hun igjen å arbeide i skolen, som timelærer ved Skotselv skole[2] og fortsatte med dette fram til hun gikk av med pensjon i 1985.[3]

Som pensjonist var hun fortsatt aktiv i det lokale foreningslivet, og hun skrev også noen bidrag til det lokalhistoriske tidsskriftet «Skotselv før i tida».

Borhild Anmarkrud ble enke i 2013. Selv døde hun 21. april 2019, 100 år gammel. [4]

Lokalhistoriske artikler av Borghild Anmarkrud

Referanser

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Borghild Anmarkrud inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.