Brudeferden i Hardanger (film)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Filmplakaten, med rollebilde av Aase Bye

Brudeferden i Hardanger er en spillefilm fra 1926, regissert og produsert av Rasmus Breistein, som også skrev manus basert på fortellingen «Marit Skjølte» av Kristofer Janson.

Den hadde premiere 26. desember 1926.

Filmen er restaurert og bevart. Filmen ble i 1999 lansert i en nyrestaurert versjon, med ny musikk basert på de originale spillelistene, skrevet av Halldor Krogh.

I 2007 ble enda en ny versjon lansert, denne gangen på DVD i en noe lengre versjon.

Handling

Marit Skjølte blir av kjærlighet til Anders igjen i Norge da hennes foreldre emigrerer til Amerika. Anders og Marit forlover seg, før han reiser vekk for å jobbe noen år. Da han kommer tilbake har han forlovet seg med den rike Kari Bjørve, noe Marit først får vite på deres bryllupsdag, og hennes store drøm om lykken blir knust.

Etter mange år er Marit blitt en velstående enke som bor sammen med sine to barn, Eli og Vigleik. Anders har mistet sin kone, og motgang og ulykke har gjort ham til en fattig mann, og han bor på en husmannsplass sammen med sin eneste sønn Bård.

Marit elsker fortsatt Anders, men er for stolt til å vise det. Men til slutt blir muren som skiller Marit og Anders brudt ned. Bård og Eli er blitt glade i hverandre, men lenge er det vanskelig for Marit å gi sitt samtykke til de to. Men kjærligheten seirer og det blir forsoning mellom de to gamle, som har funnet hverandre igjen.

Rolleliste

Annonse for Brudefærden i Hardanger i Aftenposten 31. desember 1926.

Eksterne lenker