Aase Bye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aase Bye mellom Gösta Ekman og Tore Foss i Petter PetterNationaltheatret.
Foto: Ernest Rude/Oslo Museum (1935).

Aase Synnøve Bye (født 4. juni 1904 i Kristiania, død 10. juli 1991 i Oslo) var skuespiller. Hun behersket klassisk drama, komedier, operetter og moderne karakterskildringer. Hun var ansatt på Nationaltheatret fra 1923 til 1974, og var i disse 50 årene en av teaterets betydeligste kunstnere med et allsidig repertoar. Hun debuterte som «Solveig» i Peer Gynt på Nationaltheatret, med premiere 2. november 1923. Hun spilte også i en rekke filmer hvor hun debuterte i 1925 i stumfilmen Fager er lien.

Bakgrunn

Aase Bye vokste opp i gården midt på bildet, Cirkusbygningen med dens hovedinngang til venstre.
Foto: Ruth Raabe/Oslo Museum (1932).

Aase Bye var født og oppvokst i Vika i Kristiania, som datter av kjøpmann Anders Bye (1874–1918) og ekspeditør Astrid Hansen (1879–1920). Faren var bondegutt fra Nes på Hedmarken og moren fra Sagene. Faren hadde manufaktur- og trikotasjebutikk i Bakkegaten 19, med en liten leilighet på baksiden hvor familien bodde. I andre små leiligheter i bygningen bodde det folk tilknyttet teateret og som skulle bli viktige for Aase i oppveksten og tidlig i karrieren.

Gården lå på hjørnet mot plassen foran Cirkusbygningen hvor Bakkegaten, Skolegaten og Holmens gate møttes, og mot Klingenberggaten og Cirkusbygningen, omtrent der hvor det sørligste hjørnet hvor dagens Haakon VIIs gate og Olav Vs gate møtes hvor det i dagens bygning er et butikklokale («Riktige leker»), adresse Haakon VIIs gate (Oslo) 1.

For henne var naboskapet til Cirkusbygningen spennende og hun ble venner med datteren til vaktmesteren, så alt det spennende der ble hennes lekeplass i oppveksten. Senere ble alle henne bekjente på Nationaltheatret, i kort gangavstand, åpningen til det store eventyret for henne.

Hun gikk på Fagerborg middelskole, men vantrivdes og fikk såvidt eksamen. Faren døde da hun var 14 år, og moren to år senere. Hun flyttet da inn til en av familiens venner i gården, «tante Maja», Marie Hamang, som var bestyrerinne for Nationaltheatrets systue og barnløs, og bodde der til hun fikk sin egen lille leilighet i samme hus – ett rom og et bitte lite kjøkken.

Nationaltheatret

Hun måtte finne et levebrød og så mot teateret. Hun hadde allerede ni år gammel hatt sin første sceneopptreden, hvor hun framstilte den minste dvergen i et tablå om Snehvit og de 7 dvergene. Hun gikk til teatersjef Halfdan Christensen og ble tatt opp som elev og statist, og hun ble med i koret. I 1923 søkte hun om å få prøve for den nye teatersjefen, Bjørn Bjørnson hvor hun gestaltet rollen som den unge piken i Vilhelm Krags Solnedgang og Bjørnsom var svært begeistret. Hun begynte da sitt virke ved Nationaltheatret og forble lojal mot dette teatret i hele sin karriere.

I debuten som «Solveig» i Henrik Ibsens Peer Gynt 2. november 1923 fram førte hun selv «Solveigs sang», i stedet for at den ble sunget av operasangerinne i kulissene. Hennes uskolerte, men rene stemme gjorde et sterkt inntrykk på både kapellmester Johan Halvorsen og publikum.

Da hun spilte den første «Sonja» i Sverre Brandts Reisen til julestjernen, med urpremiere andre juledag 1924, ble dette en stor publikumssuksess og hun fikk fast ansettelse ved teatret.

Etter en 50 år lang karriere hvor hun fikk vist at hennes talent spente over et stort register, hun behersket både klassisk drama, komedier, operetter og moderne karakterskildringer, var hennes avskjedsforestilling Eugene O'Neills Slott over slott som hadde premiere 25. september 1974. Hun var også en flittig benyttet oppleser i radio og leste inn en rekke sentrale dikt på plate.

Hun hadde en rekke gjestespill, blant annet ved Centralteatret i sesongen 1938/39, og på Dramaten i Stockholm og Det kgl. Teater i København.

Film (utvalg)

Filmplakaten til Brudeferden i Hardanger fra 1926 med rollebilde av Aase Bye

Ettermæle

Aase Bye var en av norsk teaters største kunstnere i mellomkrigstiden og i de første tiårene etter andre verdenskrig. Hun ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1949, og kommandør av samme orden i 1974. Hun ble også tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og flere utenlandske ordener.

Hun testamenterte sin formue til «Aase Byes legat til støtte for fortjente kunstnere». Legatet deler årlig ut Aase Byes pris til en fortjent kunstner. Blant tidligere mottakere er kjente skuespillere som Lise Fjeldstad, Rut Tellefsen, Henny Moan, Frøydis Armand, Sverre Anker Ousdal, Jan Grønli, Bjarte Hjelmeland, Jan Grønli. Også utøvere innen musikk har mottatt prisen, blant andre sangerne Solveig Kringlebotn, Knut Skram, Ragnhild Heiland Sørensen og filolinisten Henning Kraggerud og danseren Camilla Spidsøe. Prisen består av et innrammet diplom og 100 000 kroner.

Hun er gravagt på Vestre gravlund.

Kilder