Bybrannen i Christiania 1708

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det var trolig her, der dagens Tollbugata 8 står, at brannen brøt ut i oktober 1708.
Foto: Chris Nyborg (2013).
Dette kartet over Christiania, der området som brant er merka av, ble lagt ved en melding om brannen til Danske Kanselli.

Bybrannen i Christiania 1708 brøt ut natten til den 10. oktober 1708 i huset merket A på det vestre hjørnet av Skippergata og Tollbugata, nå Tollbugata 8. Da brannen brøt ut, blåste det med stormstyrke fra nord, og brannen spredte seg derfor raskt. Hele 39 gårder i Kvadraturen og omkring 60 sjø- og pakkhus brant ned.

Det var opprinnelig murtvang i Kvadraturen, men den ble ikke konsekvent håndhevet, og utmurt [[bindingsverk]) ble tillatt for borgere som ikke hadde råd til murhus. Da det ble mangel på tomter innenfor vollene, ble det regulert for tre rekker nye kvartaler i Bjørvika utenfor den til da ytterste Dronningens gate. Byggelystne fikk tildelt tomter mellom de lange bryggene i forlengelsene av Rådhusgata og Tollbugata, mot at de selv bekostet oppfylling og stabilisering av byggegrunnen. Ved denne første byutvidelsen dispenserte Stattholderen fra murtvangen, og det ble tillatt å bygge laftehus i de nye kvartalene. Rapporten etter brannen forteller at de fleste av husene som ble flammenes rov var tømmerbygninger. Etter denne brannen ble murtvangen håndhevet strengere. Christiania var den eneste norske byen med murtvang på denne tida; først på 1800-tallet fulgte andre byer etter.

Da de to kvartalene ABCD og GHIK «ware udi brand, stod ilden an paa de fire gaarder LMNO, ... hvilke, endskiønt de vare grundmurede, blefve de dog icke uden stort arbeide og møie sauverede». Murhusene langs Dronningens gate virket altså etter bygrunnleggerens hensikt som brannmurer og stanset videre spredning av brannen vestover.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Berg, Arno: Det gamle Christiania, Dreyers forlag, Oslo 1965
  • Roede, Lars: Historisk atlas over Oslo, Pax forlag, Oslo 2016, s. 48–49

Koordinater: 59.909689° N 10.746554° Ø