Corncrake

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Corncrake («åkerrikse») var en av Milorgs radiosendere under andre verdenskrig. Den var plassert i et sommerhus på Flaskebekk i Nesodden kommune, i milorgdistrikt 11.

Agentene som hadde ansvar for radioen var Ivar William Wagle og Leif Kyrre Karlsen. Sommeren 1944 hadde senderen blitt avslørt av Gestapo, som planla en razzia. Anne Marie Breien, som var Gestaposjef Siegfried Fehmers elskerinne, informerte den 4. juli 1944 Milorgledelsen om disse planene. Dessverre kom advarselen ikke fram til Wagle og Karlsen i tide, siden razziaen ble gjennomført samme dag.

Da razzien på Flaskebekk ble satt i gang var det tre mann der: Leif Kyrre Karlsen, Ivar William Wagle og hans bror Tell Christian Wagle. I første omgang klarte de tre Milorgkarene først å skyte seg ut. Fehmer ble truffet i hodet av et skudd, og ble alvorlig skadd i det ene øyet. Da de forsøkte å komme seg videre ble de tre overraska av en tysk dekningsstyrke, og det oppsto en heftig skuddveksling. Da Ivar Wagle var tom for ammunisjon sprengte han seg selv med en håndgranat for å unngå tortur og mulig avsløring av kamerater i Milorg.

Ivar Wagle ble tilfelt Krigskorset med sverd post mortem i 1949. Anna Marie Breien ble tiltalt for landssvik, og selv om hun ble frikjent etter at Hjemmefrontens Ledelse hadde gått god for henne, måtte hun flytte til utlandet fordi mistankene mot henne ble hengende igjen hos mange.

Litteratur og kilder