Den finske fortsettelseskrigen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Finske soldater går forbi en ødelagt T-34 stridsvogn.
Finske soldater krysser den sovjetiske grensen. 1941.

Den finske fortsettelseskrigen var en krig utkjempet mellom Finland og Sovjetunionen under den andre verdenskrig fra 1941-1944. Krigen regnes som en fortsettelse av Vinterkrigen og en del av operasjon Barbarossa. På finsk heter krigen Jatkosota.

Fortsettelseskrigen begynte 15 måneder etter Vinterkrigen da Sovjetunionen utførte bombeangrep mot Finland 25. juli 1941. Finnene gikk til motangrep, og gjenerobret det karelske nes og andre territorier som ble tapt under Vinterkrigen. Storbritannia erklærte Finland krig 6. desember 1941, men deltok ikke aktiv i krigen[1]. Krigen varte fram til 4. september 1944 da en våpenstillstand ble skrevet under av Finland og Sovjetunionen. Våpenstillstanden inngikk at Finland skulle drive ut alle tyske styrker ut av landet. Hvis Finland ikke klarte det, skulle Sovjetunionen gjøre det, noe som betydde sovjetisk okkupasjon av Finland. Finland klarte imidlertid å presse ut de tyske styrkene, som resulterte i Lapplandskrigen. Krigen ble offisielt avsluttet i Paristraktatene i 1947[1].

Finland fikk militær støtte fra Tyskland, men signerte aldri Tremaktspakten og var ikke en del av aksemaktene.

I krigen ble 62.000 finske soldater drept[2] og over 150.000 ble såret[3]. Finland måtte også gi fra seg området Petsamo og alle territorier som hadde blitt gjenerobret, noe som gjorde at Finland mistet cirka 10% av landets befolkning.

Betydning i Norge

En av konsekvensene av fortsettelseskrigen for Norges del var at den ble brukt for å rekruttere frivillige til tyske styrker. Den norske legion ble opprettet etter det tyske overfallet på Sovjetunionen, som hadde utløst nye krigshandlinger rettet mot Finland. Mye tyder på at en del av de som meldte seg til tjeneste først og fremst ville forsvare Finland mot kommunismen. Slik ble det ikke; legionærene ble i stedet sendt til andre frontavsnitt.

Noe senere ble andre norske avdelinger sendt til Nord-Finland. Det gjelder særlig SS-Skijegerbataljon Norge som ble sendt til Karelen og var i kamp ved Kaprolat og Hasselmann, hvor den praktisk talt ble utslettet. 6. SS-Gebirgs-Division «Nord» og enkelte politikompanier underlagt SS.

Ved krigens slutt ble det også en annen konsekvens, nemlig at Finland drev ut de tyske styrkene av landet høsten 1944. Dette førte til endringer på nordfronten, som fikk følger for den videre utviklinga i Nord-Norge.

Se også

Litteratur og kilder

Referanser

  1. 1,0 1,1 Vehviläinen, Olli: Finland in the Second World War: Between Germany and Russia, Palgrave • 2002.
  2. Nenye, Vesa; Munter, Peter; Wirtanen, Toni; Birks, Chris: Finland at War: The Continuation and Lapland Wars 1941–45, Osprey Publishing • 2016, side 320.
  3. Kinnunen, Tiina; Kivimäki, Ville: Finland in World War II: History, Memory, Interpretations, BRILL • 2011.