Den norske sjømannskirken i London

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den norske sjømannskirken i London fotografert i 2019.

Den norske sjømannskirken i London (St. Olavs kirke) ligger i Rotherhithe sør-øst i byen, like sør for Themsen, med adresse 1, St.Olav's Square (ved Albion Street).

Den første norske menigheten i London ble etablert i 1868 av Den Norske Sjømannsmisjon (som var grunnlagt i 1864), og den første sjømannskirken ble bygget 1871-1872 ved Surry Docks (Ebenezerkirken). Det var Sjømannsmisjonens grunnlegger, Johan Cordt Harmens Storjohann (1832-1944), som var den første sjømannspresten i London, i perioden 1868–1872.

Grunnsteinen til dagens kirke ble lagt ned 24. juni 1926 av kronprins Olav, som også var til stede da kirken ble innviet 26. juni 1927. Som kong Olav V var han også til stede under 50-årsmarkeringen 26. juni 1977. Inskripsjoner på kirkeveggen forteller om disse begivenhetene. Kirken ble utvidet 1995-1996. Den opprinnelige sjømannskirken, Ebenezerkirken, ble tatt i bruk til andre formål i lokalsamfunnet etter at den ikke lenger var norsk kirke, og selve kirkebygningen ble ikke revet før i 2013. Grunnsteinen ble før riving flyttet til dagens kirke, der den nå er støpt inn i muren utenfor. Denne grunnsteinen var lagt av den daværende prins Oscar 26. juli 1871.

Kirken holder ukentlige gudstjenester, i tillegg til forskjellige sammenkomster gjennom uken. I tillegg kommer arrangementer som 17. mai-feiringen, julegudstjeneste og andre julearrangementer. Kirken har dessuten reisetjeneste til Skottland, med hovedvekt på besøk på norske skip i skotske havner.

Plassen som sjømannskirken ligger ved, St. Olav's Square, ble navngitt 25. november 1990 av daværende kronprins Harald. En stein ved plassen forteller om begivenheten. 17. september 2017 avduket prinsesse Astrid en byste av sin farfar, kong Haakon VII, utenfor kirken i forbindelse med en oppussing av plassen. Bysten er en variant av kongestatuen som står på 7. juni-plassen utenfor Utenriksdepartementet i Oslo, laget av Nils Aas, ved at kun øvre del er benyttet, ikke hele kroppen.

På plassen foran kirken finner vi også en minnestein over Norges falne. Steinen har hovedpåskriften "Våre falne", og inneholder de siste linjene i Nordahl Griegs dikt "17. mai 1940": "Vi er så få her i landet/hver fallen er bror og venn/Vi har de døde med oss/den dag vi kommer igjen". Her finnes også en egen minnestein over norske omkomne sjøfolk under 1. verdenskrig.

Galleri

Kilder