DNL

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Det norske Luftfartsselskap»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Bergens Annonce-Tidende 4. desember 1918: notis om Det Norske Luftfartsrederi, som selskapet opprinnelig het, og de planene man hadde på det tidspunktet.

DNL, Det Norske Luftfartsselskap, er den norske delen av SAS, med historie som kan føres tilbake til desember 1918. Da ble Det Norske Luftfartsrederi stiftet med mange store planer som ikke var gjennomførbare på det tidspunkt. Bl.a. skulle det opprettes ruter til Bergen og Stavanger, og utenlands til Göteborg, København og Stockholm, med innleide fly. Det ble bare med innenlands prøvedrift i to år inntil selskapet ble nedlagt.

Det neste DNL var et selskap som hadde planer om å starte flyvninger innenlands, men det kom bare i gang tilbringertjeneste med båt til sjøflyhavnen på Gressholmen. I 1933 kjøpte Fred. Olsen dette selskapet, ansatte Hjalmar Riiser-Larsen som sjef, og ga selskapet nytt navn: Det Norske Luftfartsselskap Fred Olsen A/S. Det ble lagt frem omfattende planer for selskapets ruter fra 1935, og det ble søkt konsesjon for ti år. I 1934 kom Det Bergenske Dampskipsselskap under ledelse av Kristofer Lehmkuhl også inn på eiersiden, og i juni 1935 startet den første ruten med sjøfly fra Oslo via Moss, Arendal, Kristiansand, Stavanger og Haugesund til Bergen. Året etter ble rutenettet forlenget nordover og endte i Tromsø med mellomlanding på Jonsvatnet ved Trondheim, men det var ruter som bare kunne flys i sommerhalvåret da det ikke fantes landflyplasser.

Etter krigen kom DNL i gang med flyvninger våren 1946, da med ruter innenlands og til Europa med datidens moderne DC3-fly. Økonomisk gikk det ikke bra, og i 1950 ble DNL truet av konkurs. I flere år hadde det vært arbeidet for å få laget et felles flyselskap i Skandinavia der danske DDL og svenske ABA/SILA skulle være med. Etter først å ha operert felles på europeiske ruter (ESAS) ble avtalen om SAS undertegnet i februar 1951, og etter dette tidspunkt drev DNL sine ruter gjennom SAS.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg DNL er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.