Drøbak kirke og kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Drøbak kirke sett fra Kirkegaten.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Drøbak kirke og Drøbak kirkegård ligger sentralt i Drøbak i Frogn kommune i Follo. Adressen er Kirkegaten 18. Kirken ble innviet 29.oktober 1776, og ble bekostet av forretningsmannen, trelasthandleren og skipsrederen Niels Carlsen (1734-1809) og hans kone, Martha Zachariasdatter.

Kirken er soknekirke i Drøbak sokn, og var tidligere hovedkirke i Drøbak prestegjeld.

Drøbak kirke

Drøbak kirke, også kalt Vår Frelsers kirke, er en tømmerkirke med en korsarm i hver himmelretning. Terrenget gjorde at alteret ble liggende i vest og ikke i øst, hvor klokketårnet med inngangspartiet står. Kirken er påvirket i bygningsform av Oslo domkirke. Den har 335 sitteplasser.

Kirken ble bekostet av forretningsmannen, trelasthandleren og skipsrederen Niels Carlsen (1734-1809) og hans kone Martha Zachariasdatter, som også donerte nærliggende Drøbak Hospital. Over hovedinngangen mot øst er det angitt at disse bekostet kirken, med denne teksten:

Denne Vor Frælsers kirke kaldet er aaf Niels Carlsen og Martha Zachariasdatter ved begges forening og bekostning bygget og givet til Drøbachs almues nytte og indviet den 29. october anno 1776.

Tilsvarende dør (portal) finnes mot nord, der påskriften er Giid vor Gave maatte være store Gud dit Navn til Ære. Her finnes også kirkegivernes initialer. I koret henger portrett av Niels Carlsen og hustru, og i sakristiet portretter av medlemmer av familiene Carlsen, Zachariassen og Simonsen.

Tårnet er laftet sammen med endeveggen i østre korsarm, og har pyramidetak. Takspissen bar opprinnelig en urne som ble erstattet av et kors i 1878.

Altertavlen er rikt utskåret i tre. Den har tre hovedmotiv stillet over hverandre: Nederst nattverden, Jesu siste måltid sammen med disiplene, derover korsfestelsen, Jesus på korset mellom Maria og Johannes, øverst den oppstandne og triumferende Jesus Kristus med seiersfane.

I kirken finnes en egen losje (familiestol) for Carlsen-familien.

Det ble foretatt betydelige reparasjoner av kirken på 1820-tallet. Fargerestaureringer ble foretatt i 1926 av Domenico Erdmann.

Drøbak kirkegård

Motiv fra Drøbak kirkegård, sør for kirken.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Drøbak kirkegård ligger på begge sider av Drøbak kirke (nord og sør), men størstedelen ligger på sørsiden, langs Biologveien, i le av fjellknausene i vest. Kirkegården ble utvidet med 50 meter mot sør i 1923.

Nord for kirken sto det et gravkapell fra 1883. På dette området reiste kommunen en byste av Niels Carlsen som sammen med konas familie reiste kirken..

På kirkegården har Carlsen-familien sitt eget, inngjerdede familiegravsted.

Enkelte gravlagte:


På kirkegården finnes dessuten flere eldre gravminner fra første og midtre del av 1800-tallet, i form av jernplater, jernkors og jernstøtter.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker

Koordinater: 59.665237° N 10.627415° Ø