Andreas Anderssen (1879–1945)
Andreas Anderssen (født 29. april 1879 i Sollia, død 26. desember 1945 i Drøbak) var losoldermann og offiser i kystartilleriet. Den 9. april 1940 hadde han kommandoen på torpedobatteriet på Oscarsborg festning, og avfyrte torpedoen som besegla skjebnen til den tyske krysseren «Blücher». Anderssen mottok for sin innsats Krigskorset, som er den høyeste militære utmerkelsen i Norge.
Slekt og familie
Han var sønn av sokneprest og prost Anders Anderssen (1846–1913) og Ingeborg Andrine Hansen (1844–1895).
Den 6. juni 1908 ble han gift i Hommelvik med Nelly Eitzen Kielland (1885–1979). Paret fikk tre barn.
Liv og virke
Sine fire første år hadde han i Solli, inntil familien flytta til Evje prestegård i Setesdal. Han gikk inn i militæret, og ble i 1903 premierløytnant etter å ha avlagt eksamen med Sjøkrigsskolens øverste avdeling. I 1910 ble han kaptein, og i årene 1910–1916 og 1919–1928 var han sjef for torpedobatteriet på Oscarsborg. Deretter gikk han av med pensjon fra kystartilleriet, og ble disponent i et kullfirma i Drøbak. Han ble også losoldermann og havnefogd der.
Da tyske styrker seilte inn Oslofjorden natt til 9. april 1940, var sjefen for torpedobatteriet syk. Festningskommandanten, oberst Birger Eriksen, tok raskt kontakt med Anderssen. I og med at han bodde i Drøbak, kunne han raskt reise ut til batteriet. Våpensystemene der hadde ikke blitt fornya etter Anderssens avgang - i dette tilfellet var det en velsignelse, for han kunne gå rett inn i rollen som batterisjef. Mannskapene han fikk med seg var utrente, for elevene fra Kystartilleriets befalsskole hadde bare vært i tjeneste ei uke, med syk sjef. Anderssen måtte raskt sette dem inn i ting, og tok selv hånd om avfyring av torpedoene.
Da skipene begynte å komme til syne ba han klokka 03:58 Eriksen om en kategorisk ordre om at det skulle skytes mot dem med skarpt, og det fikk han klart og tydelig. Klokka 04.25 avfyrte han to torpedoer. Da den andre ble avfyrt var krysseren nesten ute av siktefeltet, men det ble en treffer. «Blücher» var allerede skadd av treff fra artilleri som hadde utløst brann om bord, men det var torpedoene som slo hull under vannlinja, ga skipet slagside og sørge for at det sank ved Askholmene.
Den 16.november 1945 mottok Anderssen Krigskorset med sverd for sin avgjørende innsats den 9. april. Medaljeutdelinga fant sted på Det kongelige slott den 19. desember 1945, og Eriksen mottok sin utmerkelse samtidig. Bare en uke senere gikk Anderssen bort, 66 år gammel.
Han ble bisatt i Nye krematorium i Oslo, og gravlagt på Drøbak kirkegård.
Litteratur og kilder
- Andreas Anderssen i Historisk befolkningsregister.
- Andreas Anderssen på Wikipedia på bokmål og riksmål.
- Andreas Anderssen på Setesdalswiki.
- Dødsannonse i Aftenposten. 1945-12-31. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Evensen, Knut Harald: Oscarsborg forteller historie. Utg. Inter-View. 2009. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Jacobsen, Alf R.: Krysseren Blücher. Utg. Vega forl.. no#. 2012. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Slekten Kielland.