Dr. Holms Hotel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hotellet fotografert i 1949

Dr. Holms Hotel er et hotell på Geilo i Hol kommune, som ble opprettet av legen Ingebrigt Christian Holm som var spesialist på luftveissykdommer. Han åpnet Dr. Holms Sanatorium slik at pasientene fikk muligheten til å puste frisk fjellluft.

I 1911 endret sanatoriet navn til Dr. Holms sanatorium og høifjeldshotel, og i 1916 ble det solgt til Norges første hotellkjede, Norsk Hotelcompagnie a/s, eid av Bergenske Dampskibsselskap og skipsreder Fred Olsen.

Allerede i 1912 ble hotellet det faste årlige møtestedet for ledende personer innen Den norske kirke. Helt fram til 1979 ble de såkalte «Geilomøtene» avholdt på hotellet, med det mer offisielle navnet Organisasjonenes Fellesråd.

Fram til slutten av første verdenskrig var virksometen hovedsakelig rettet inn mot den norske overklassen, men utover i mellomkrigstiden ble klientellet også mer internasjonalt, både adelige og kongelige gjester. Av kjente gjester fra Norge var Knut Hamsun og Sonja Henie på hyppige besøk.

I april 1937 møttes blant andre prins Axel av Danmark, Marcus Wallenberg og skipsreder Thomas Olsen på hotellet, hvor de første ideene til et felles skandinavisk flyselskap ble lagt. I SAS' historie blir det framstilt slik: «Det var over konjakken og sigarene foran den sprakende peisilden på Dr. Holms Høifjeldshotell at frøet til SAS ble sådd.» Sriftens ble utsatt til etter andre verdenskrig i 1946, og dette ble markert på Dr. Holms Hotel.

Under andre verdenskrig ble hotellet overtatt av de tyske okkupasjonsstyrkene og brukt som hvile- og rekreasjonssted for ubåtmannskaper som tjestegjorde i Norskehavet og Barentshavet.

I hotellets østfløy ble det opprettet et Lebensborn-hjem, hvor 199 barn ble født i løpet av krigen.

Etter krigen ble hotellet bruk av hjemmefronten, fram til det ble tilbakelevert til eierne senere på året i 1945.

Eksterne lenker

Koordinater: 60.535946° N 8.207960° Ø