Drammensbrua (motorveibru)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Drammensbrua (motorveibrua) på E18 gjennom Drammen, sett fra Austad gård.
Drammensbrua fotografert i retning mot Lier i 2007. Til høyre ses den nedlagte Osram-fabrikken.

DrammensbruaE18 over Drammenselva i Drammen kommune, lokalt gjerne kalt motorveibrua, ble bygd 1973–1975 som en kontinuerlig spennbetong kassebru. Med sine 1892 meter er den Norges lengste bru. Brua ble offisielt åpnet 4. oktober 1975 av kronprins Harald med blant andre statsminister Trygve Bratteli til stede. Den ble åpnet for normal trafikk 15. oktober samme år.

De største spennene er 60 meter og seilingshøyden er 12 meter. Mellom 2003 og 2007 ble brua oppgradert og en ny bru ble bygget inntil den gamle, slik at den fikk fire felt. Brua ble samtidig kledd inn i aluminiumsplater på undersiden.

Drammensbrua må ikke forveksles med Drammen bybru, som går over Drammenselva mellom Bragernes og Strømsø.

Om den offisielle åpningen av Drammensbrua 4. oktober 1975

I sin morgenutgave mandag 6. oktober 1975 omtalte Aftenposten den offisielle åpningen av Drammensbrua to dager tidligere (utdrag):

Kronprins Harald, som foretok den offisielle åpning, presiserte nødvendigheten av gode og tidsmessige kommunikasjoner, ikke bare av økonomiske årsaker, men også av hensyn til trivselen. Drammen har hatt ord på seg for å være en av landets største flaskehalser. ... Etter seremonien på broen gikk kronprins Harald, kronprinsesse Sonja, statsminister Trygve Bratteli med frue og andre gjester til fots over den 1890 meter lange motorveibro, efter at først en karavane på 26 veteranbiler hadde kjørt over.

Kilder