Edderkoppen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Edderkoppen» har flere betydninger.
Edderkoppen ligger på St. Olavs plass nr. 1 i Oslo.
Foto: Chris Nyborg (2013)
St. Olavs plass med Edderkoppen til venstre.
Foto: Stig Rune Pedersen (2009)

Edderkoppen er et tradisjonsrikt revyteater på St. Olavs plass i Oslo. Fra 1967 til 2003 ble det drevet under navnet ABC-teatret, men det tok så tilbake sitt opprinnelige navn.

Teatret ble åpnet 3. september 1942 i Keysers gate, etter at Leif Juster hadde tatt over Søilen Teater. Per Kvist var med som husdikter. Revy og lystspill fikk et kraftig oppsving under krigen. Dels var folk sultne på noe som kunne ta oppmerksomheten vekk fra krigens misære en stakket stund, og dels var det meste av kulturlivet dominert av Nasjonal Samling. Sketsjene gikk ofte på temaer som rasjonering og erstatningsvarer, men det var strenge grenser for hva sensuren ville tillate. Salongen ble etter hvert for liten, og i 1945 flyttet teatret inn på St. Olavs plass.

I 1967 tok Einar Schanke over. Han skiftet navnet til ABC-teatret, men førte revytradisjonen videre. Etter hans død i 1992 tok Tom Sterri, Ketil Aamodt og Anders Moland over.

23. desember 1999 eksploderte en gassbeholder i teatret, som ble totalskadd. Bygningen ble kjøpt opp av et hotell i nærheten, og forpliktet seg da til å bygge opp teatret igjen. De fullførte dette høsten 2003, og teatret ble da gjenåpnet under sitt opprinnelige navn. Hotellet fikk navnet Scandic Edderkoppen. Teaterlokalene, med 600 plasser, er bygget slik at de også kan brukes til konferanser på hotellet.

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.918163° N 10.739873° Ø