Einar Elvrum Teknisk Bedrift

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Einar Elvrum Teknisk Bedrift AS, tidligere produsent av blant annet båter og ski av glassfiber. Selskapet ble etablert av Einar Elvrum sommeren 1955 i DEFA-bygget i Sandviksveien 183, med lisensproduksjon av engelske Watercraft, senere Glafi livbåter og joller i glassfiber. Produksjonen omfattet også redningsflåter og beskyttelsesanlegg for radarer, transformatorer og tv-tårn.

I 1960 kjøpte Elvrum rettighetene fra Malmö Flygindustri for produksjon av glassfiberrør til prosessindustrien. Teknikken ble videreført til flaggstenger og innflyvningslys på flyplasser. Selskapet flyttet til Heggedal Fabrikker i 1959, og videre til Billingstadsletta i 1968.

I 1970 overtok Elvrum produksjonen av glassfiberskiene Epoke, utviklet av Narve Bonna ved Bonna-Ski i Lommedalen og lansert av Askjems Skifabrikk i Stokke i Vestfold i 1967. Bonna ble med til Billingstad som konsulent. Askjem og Kongsberg skifabrikk gikk sammen til Kongsberg/Elite, som ble kjøpt av Elvrum i slutten av 1970-årene. Epoke-skiene ble støpt i plastformer og produsert med en trekjerne omgitt av glassfiber og en såle av polypropylen. Langrennsløperen Lorns Skjemstad jobbet for Elvrum i flere år. De opprettet et testteam av elitelangrennsløpere og drev produktutvikling, bl.a. med smørefrie ski fra 1972. Det store gjennombruddet for glassfiberskiene kom under VM i Falun i 1974. Tre år senere nådde norsk skiproduksjon et historisk toppnivå, før næringen ble rammet av høyt kostnadsnivå og skiimport fra andre land, bl.a. Østerrike. Produksjonsrettighetene til Epoke ble solgt til Landsem i 1980. Samme høst gikk Einar Elverum Teknisk Bedrift konkurs.


Koordinater: 59.8872074° N 10.5185892° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Einar Elvrum Teknisk Bedrift er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.