Ekebergkongen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ekebergkongen var et troll, huldrekonge eller bergkonge som ifølge sagnmateriale etter Asbjørnsen bodde i Ekebergåsen. Ekebergkongen skal ha vært "gammal som sju vedfall på Nesodden", og som regel så han ut som en "stygg, skrukkete mann med røde øyer", men at om han ville gjøre lykke hos "pikene fra byen, når de i fristundene sine om søndagseftermiddagen hadde tatt seg en tur i det grønne eller skulle sanke bær", så valgte han å se ut som Bernt Anker.

Han skal ha bytta barn på Grønland, Enerhaugen og i Gamlebyen, og også bergtatt jenter til å være ammer for disse barna. I tillegg skal lokale folk ha jobba for ham om natta uten selv å vite om det.

Mest kjent er kanskje fortellinga om kurvkona som var jordmor for Ekebergkongens kone. I dette sagnet framstilles Ekebergkongen som et vennlig troll, men som ikke er i stand til å handle i strid med sin natur.

I sagnet om Mannen som kapprodde med nøkken, fikk Ekebergkongen skyss fra Larkollen til Håøya hvor han skulle gifte seg med stedattera til kongen i Håøykollen

Ifølge sagnet flytta Ekebergkongen til broren sinKongsberg i 1814 på grunn av støy.

Han skal ifølge Asbjørnsen være bror av Guri Knutan.

Se også

Kilde