Enebakk prestegjeld

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Enebakk prestegjeld ble oppretta i middelalderen, og svarte i utstrekning til Enebakk kommune. Hovedkirka var Enebakk kirke. Fra 1761 hadde man også annekset Mari sokn med Mari kirke i Ytre Enebakk. Enebakk kirke ble oppført på 1100- eller 1200-tallet, og kan ha blitt innvia allerede i 1104.

Da prestegjeldene ble avskaffa i 2000-åra hadde Enebakk fortsatt de to soknene Enebakk og Mari. Det lå under Follo prosti i Borg bispedømme; sistnevnte ble oppretta først i 1969, og før dette lå prestegjeldet i Oslo bispedømme. Enebakk og Mari sokn tilhører nå Enebakk kirkelige fellesråd.

Sokneprester

Før reformasjonen mangler opplysninger om de fleste prestene, men man kjenner navnet på flere av de som var her på 1300- og 1400-tallet. Etter reformasjonen er det først i 1574 at vi får sikre opplysninger, men vi kjenner også navnet på to lutherske prester før dette.

Katolsk tid

Embetsperiodene for prestene før reformasjonen er fastsatt ut fra når de opptrer i kildene, og er dermed noe omtrentlige ettersom det er store hull i kildematerialet.

Etter reformasjonen

Litteratur og kilder