Enningdalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Våningshuset på Gamle Prestebakke.
Foto: Siri Johannessen

Enningdalen er et tidligere sogn under Idd prestegjeld, nå en del av Halden kommune. Den ligger lengst sør i Østfold, sør for Iddefjorden og med Sverige både mot øst, sør og vest. Enningdalen er en typisk skog- og jordbruksbygd.

Østfoldbanen går gjennom Enningdalen med en nå nedlagt stasjon på Kornsjø ved riksgrensen i øst.

Etter at Roskilde- og Københavnsfreden bestemte at det til da norske lenet Båhuslen skulle overgis til Sverige, var det uenighet om Enningdalen var en del av Bohuslen og slik skulle tilhøre Sverige, eller om det var en del av Smaalenene, og slik fortsatt skulle være en del av Norge. Forhandlingene dro ut og først etter tre år senere ble gjennom Grensetraktaten av 1661 slått fast at Enningdalen forble norsk område.

Det har senere vært kamper i Enningdalen gjentagende ganger, bl. a. ved trefningen ved Prestebakke og trefningen ved Berby i 1808. Prestebakke kirke er bygget i 1790-årene av kanselliråd Truels Wiel til Berby. Kirken har fortsatt kulehull etter kampene i 1808.

Elva som renner gjennom dalen heter Enningdalselva. Dette må være et sekundært navn som har erstatta et eldre navn på elva.

Kilde