Fix (slepebåt 1891)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fix
Fix slepebåt 01.JPG
«Fix» på Isegran maritime senter.
Foto: Chris Nyborg (2015).
Egennavn: Fix
Båttype Slepebåt
Materiale Stål
Lengde 58 fot
Båtbygger: Fredrikstad Mekaniske Verksted
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Wichmann 300hk
Kommune Fredrikstad kommune


«Fix» er en slepebåt som ble bygd på Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV) i 1891, med byggenummer 17. Den ble under andre verdenskrig brukt av hjemmefronten under operasjon Polar Bear. Pr. 2015 ligger båten ved Isegran maritime senter, hvor den gjennomgår videre restaurering.

Båten var en arbeidshest på Glomma og Oslofjorden, hvor den ble brukt til tømmerslep og til slep av lektere og skip helt fram til 1997. Det meste av den er uforandra, men den opprinnelige dampmotoren ble i 1965 bytta ut med en Wichmann på 300 hestekrefter.

Da «Fix» ble tatt ut av tjeneste ble båten solgt til Sverige, men lokale entusiaster i Fredrikstad fikk kjøpt den tilbake i 1998. Første runde med restaurering ble gjort på Bredalsholmen fartøyvernsenter i Kristiansand, og deretter fulgte videre restaurering på Isegran.

Den 8. februar 1945 var «Fix» en av slepebåtene som var involvert i operasjon Polar Bear, også kjent som «slepebåtaksjonen». Tyskerne planla å stenge innløpet til Fredrikstad ved å senke blokkskip der, og for å gjøre dette trengte de slepebåter. Milorg klarte, ved hjelp av innsatsvillige båtmannskap, å få elleve slepebåter og en bergingsbåt ut fra Fredrikstad og Moss rett for nesa på tyskerne, og seilte dem til trygg havn i Sverige der de ble liggende de siste krigsmånedene. Tre andre båter som var med i aksjonen er også bevart: «Tor» som ligger ved Strømsfoss, MS «Mette Meng» (tidl. «Frank») som restaureres i Ørje og «Oscar» som nå er i Trondheim.

Kilder

  • Informasjonsplakat på «Fix», Isegran maritime senter.