Fjæregranitt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grimstadgranitt - faksimile fra Norges geologiske undersøkelser 1953

Fjæregranitt eller Grimstadgranitt (også kalt Fevikgranitt), er en kraftig, rødaktig granitt (biotittgranitt), som finnes øst for Grimstad sentrum, bl.a. på Fevik. Bergarten oppsto for ca. 950 mill. år siden. I 1993 ble fjæregranitten valgt til Aust-Agders offisielle fylkesstein.

"Et stort felt av rød granitt dominerer landskapet i østre del av Grimstad. Fordi det i grove trekk avgrenses av tidligere Fjære kommune, kalles bergarten for Fjæregranitt. Et stort felt av tilsvarende bergart ligger i Herefoss. Steinen er ellers såvidt spesiell at den i 1994 fikk status som "fylkesstein" for Aust-Agder."[1]

Jarle Bjørklund skriver at det klare skillet mellom grå gneis og rød granitt - fra havet - er så iøynefallende at det er nevnt i hollandske sjøkart og beskrivelser allerede på 1500-tallet. Omkring 1900 kom mange svenske steinarbeidere til Sørlandet og flere etablerte egne steinhoggerier. Fjæregranitten hadde - som all stein - et bestandig preg. Den var kostbar, men dekorativ, og var derfor etterspurt.

Se også

Referanser

  1. Jarle Bjørklund i "Peer Gynt av Henrik Ibsen. Program Agder teater, Fjæreheie, steinbruddet i Grimstad" 2000