Folkets Hus (Vestfossen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Folkets Hus i Vestfossen.jpg

Folkets Hus i Vestfossen er et forsamlingslokale som har tilhørt Vestfoss Fagforening og seinere Vestfossen Arbeiderlag og som i dag (2020) eies av Øvre Eiker kommune. Bygningen ligger på eiendommen Hus no.88, på hjørnet av Støabakken og Jernbanegata i Vestfossen og med adresse Støabakken 2.

Folkets Hus var en utvidelse av Vestfossen Arbeiderforenings gamle forsamlingslokale «Arbeider'n», som Vestfoss Fagforening hadde overtatt i 1929. Det var opprinnelig en stor trebygning, som var Vestfossens største forsamlingslokale med 350 plasser. Det ble tatt i bruk som kinolokale, men brant ned i september 1932, da det tok fyr i filmframviseren under en forestilling.[1] [2]

Etter dette ble Folkets Hus gjenreist som en murbygning i moderne «funkisstil», og den ble innviet rett over nyttår i 1934. I den anledning hadde avisa Fremtiden en lang artikkel, blant annet med beskrivelse av lokalet:

En får nesten inntrykk av en mektig symbolikk når en nu kommer til Vestfossen og ser det nye, praktfulle Folkets Hus side om side med den halvt hundre år gamle, puslete «Arbeiderforeningen». Side om side ligger de som representanter for hver sin tid. Det er liksom «Arbeiderforeningen» er blitt så uendelig mye mer fattigslig og rynket i fasaden siden det nye huset reiste murveggene ved siden og kunde titte foraktelig ned på sin vesle «kollega». Festsalen er imponerende, med sin strenge og saklige stil virker den usedvanlig rummelig, men på samme tid lun og intim, takket være de dempede farver i brunt og rødt og den moderne takbelysning.[3]

Folkets Hus kort etter innvielsen i 1934.

Bygningen var et kombinert fest- og kinolokale, med vestibyle, garderober, kjøkken og møterom. Festsalen var 18x12 meter og hadde en takhøyde på 9 meter. I tillegg til dette kom scenen, som målte 7x6 meter. Salen, inklidert galleriene, hadde 450 sitteplasser.

På 1950-tallet var det kinoforestillinger hver søndag og onsdag. I tillegg til denne kinodriften og arrangementer i regi av den lokale arbeiderbevegelsen, ble lokalene leid ut til blant annet teater- og revyforestillinger, konserter, bingo og ulike fest- og dansearrangementer.[4]

Etter en brann 4. april 1977 ble Folkets Hus gjenreist i samme målestokk, men med en del endringer både utvendig og innvendig.[5] Da Vestfoss Fagforening ble nedlagt, ble eiendommen i 1979 ført tilbake til Vestfossen Arbeiderlag.[6] Seinere ble det overført vederlagsfritt til Øvre Eiker kommune mot at arbeiderlaget har bruksrett til lokalene og bidrar til vedlikehold og drift.

BildegalleriKilder
Eiker Leksikons logo.jpeg Folkets Hus (Vestfossen) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


Vestfossen

  1. Buskerud fylkesleksikon, s.1027
  2. Fremtiden 30. september 1932
  3. Fremtiden 27. januar 1934
  4. Buskerud fylkesleksikon, s.1027
  5. Skeie, s.273
  6. Skeie, s.269