Forlaget Oktober

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Forlaget Oktober AS ble grunnlagt i 1970 som Sosialistisk Opplysningsråds utgiver. Opplysningsrådet utgikk fra SUF (m-l), og i 1973 gikk eierskapet over til det da nystarta Arbeidernes kommunistparti (m-l) (AKP (m-l). I 1992 ble aksjemajoriteten overtatt av H. Aschehoug & Co, som per 2015 eier 91 prosent av forlaget.

Oktober, som har navn etter oktoberrevolusjonen i 1917, har gitt ut både ideologisk litteratur, annen sakprosa og skjønnlitteratur. Blant skjønnlitterære forfattere i stallen finner man Dag Solstad og Jon Michelet. Etter at Aschehoug tok over har profilen endra seg en del, men flere forfattere med bånd til ml-rørsla har blitt hos forlaget og det har fortsatt en samfunnskritisk profil selv om det ideologiske grunnlaget er mindre tydelig.

Et forsøk på å gi ut plater endte etter én utgivelse, Slutt opp, kamerat med Fronteatret og Visegruppa PS fra 1971. I stedet var Oktober i 1973 med på å grunnlegge plateselskapet MAI, og etter en tid ble forlaget eneeier i dette.

Ved siden av forlaget oppretta AKP (m-l) også et nettverk av bokhandler, Oktober-bokhandlene. Særlig kjent er Oktober bokhandel i Tromsø, som i 1977 ble utsatt for et bombeattentat utført av høyreekstremister.

Kilder