Forside:Tamilenes liv og historie i Norge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Om Tamilenes liv og historie i Norge
Omslaget til boka Tamilenes liv og historie i Norge av Umapalan Sinnadurai.

Boka Tamilenes liv og historie i Norge (1956-2016) (Life and history of Tamils in Norway (1956-2016), நோர்வேயில் வேர்விட்ட விழுதுகள்) er skrevet av Umapalan Sinnadurai og ble utgitt på forlaget Tamil Books Publication i 2016.Forfatteren presenterer ulike personer, foreninger og organisasjoner som har hatt og fortsatt har betydning for det norsk-tamilske miljøet, eller som har markert seg i norsk samfunnsliv generelt. NLI støttet prosjektet med råd og dåd, særlig i forbindelse med søknader om finansiering. Prosjektet fikk økonomisk støtte fra Lørenskog kommune, Stiftelsen Fritt Ord og Norsk kulturråd.   Les mer ...

 
Smakebiter
Dhayalan Velauthapillai
Foto: FraTamilenes liv og historie i Norge, 2016
Dhayalan Velauthapillai (født 9. mai 1963 i Tellippalai, Sri Lanka) er professor i fysikk og teknologi ved Høgskulen på Vestlandet. Han er også rektor ved Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter i Bergen. På ulike måter har han vært en aktiv brobygger mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen.   Les mer …

Rajan Chelliah
Foto: Fra Tamilenes liv og historie i Norge, 2016
Rajan Chelliah (f. 22.01.1962 på Sri Lanka) er journalist i NRK. Chelliah migrerte til Norge i 1983. For den norske allmenheten er han sannsynligvis mest kjent som en av programlederne i Migrapolis, et magasinprogram som gikk på NRK TV mellom 1997 og 2016 og som hadde fokus på innvandreres hverdag i det norske samfunn. Innenfor det norsk-tamilske miljøet har Rajan Chelliah markert seg som en av de initiativtakerne til Det tamilske samordningssutvalget i Norge, eller Tamil Coordinating Committee (TCC), som jobber med ulike bistandsprosjekter på Sri Lanka. Rajan Chelliah har også spilt en sentral rolle i etableringen av den tamilske tv-kanalen TTN og radiosendingen Tamil Murasam. For å opplyse nordmenn og andre med ikke-tamilsk bakgrunn om tamilenes kultur, tradisjon og frihetskamp har det gått et program på norsk i Tamil Murasam med Chelliah som programleder. Han har også vært programleder for et populært politisk program på IBC Tamil Radio.   Les mer …

Abinaya Setha Irasathurai
Foto: Fra Tamilenes liv og historie i Norge, 2016
Abinaya Setha Irasathurai (ukjent fødselsår) er danser og dansepedagog. Hun tilhører andre generasjon tamiler bosatt i Norge. Abinaya hadde sin bharatanatyam-arangetram i Kaithadi på Sri Lanka, hvor foreldrene hennes kommer fra. Hun har deltatt i mange danseforestillinger, teateroppsetninger, kortfilmer og filmer, noe hun fortsatt (2016) driver aktivt med. Hun har vært tamillærer på Annai Poopathi Tamilsk kultursenterRommen i Oslo, og i 2013 startet hun sin egen danseskole, Abinaya thaarakai, i Oslo.   Les mer …

Sarvendra Tharmalingam (ukjent fødselsår, født i Sri Lanka) er en norsk-tamilsk samfunnsviter, journalist, skuespiller og regissør, som ifølge Umapalan Sinnadurai «har vært en frontfigur i tamilens frigjøringskamp».Sarvendra er utdannet ved University of Jaffna, der han også underviste en periode før han ble assisterende redaktør i avisa Eelamurazu. Etter at India og Sri Lanka inngikk en fredsavatale i 1987 - en avtale som innebar delvis selvstyre for de tamilske områdene nord og øst på øya, i bytte mot avvæpning av tamilmilitsene - satte avisa et kritisk søkelys på avtalen, og ikke minst på de indiske styrkenes framferd overfor den tamilske befolkningen. Flere andre tamilske aviser gjorde det samme, og ifølge Umapalam Sinnadurai resulterte den kritiske journalistikken i at avislokalene ble utsatt for ødeleggelser og journalister ble arrestert og mishandlet. Også lokalene til Eelamurazu ble rasert og redaksjonen arrestert. Sarvendra satt fengslet i tre og en halv måned. Og da han slapp ut, flyktet han til Norge.Etter at han kom til Norge i 1988, har Sarvendra gjort en betydelig akademisk karriere.   Les mer …

Kavitha Laxmi (ukjent fødselsår) er danser og koreograf, forfatter og redaktør, bosatt i Oslo.Kavitha har utgitt fire diktsamlinger og en novellesamling. Hovedtemaer i diktene hennes er livskamp, feminisme og kjærlighet. Flere av dem er publisert i magasiner og på nettsteder. Hun har også gitt ut en diktsamling på norsk, “Lotus i snømasser”. I 2009 fikk hun “Årets dikter”-pris for diktsamlingen “Min Edens hage”, en pris som deles ut av Thiruppore Tamil Sangams i Sør-India. Hun har også jobbet med oversettelsen av Henrik Ibsens Peer Gynt til tamilsk.Kavitha underviser i og koreograferer tamilsk, klassisk dans. Hun lager musikaler, ofte med temaer fra tamilsk mytologi og religion eller med utgangspunkt i kvinnelige karakterer fra tamilsk litteratur.   Les mer …

Organisasjonskart
Foto: Tamilenes liv og historie i Norge, 2016
Sunnmøre Tamilsk Kultur Forening ble stiftet i 1987 av tamilske asylsøkere som bodde på Hareid Hotell i Hareid kommune. Denne foreningen var den første tamilske foreningen på Nordvestlandet. Den fungerer som en brobygger mellom det tamilske og det norske samfunnet. I samarbeid med kommunen, frivillighetssentralen og ressurssenteret i Hareid avholder de kurs og foredrag innenfor mange forskjellige temaer. Tamilske kvinner har blitt motivert til å delta i kvinnegrupper, og i foreningen har man fått opplæring blant annet i kunst, håndarbeid og matlaging. Foreningen bruker en god del tid til sportsaktiviteter. I tillegg til at idrett har en positiv virkning både fysisk og psykisk, gir den en fellesskapsfølelse der man opplever samhørighet og samhold med andre mennesker. Helt siden foreningen ble opprettet, har den arrangert turneringer i volleyball og fotball. Tamiler bosatt i Møre og Romsdal deltar i disse turneringene.   Les mer …
 
Kategorier for Tamilenes liv og historie i Norge
ingen underkategorier


 
Andre artikler
 
Siste endringer for Tamilenes liv og historie i Norge

Flere endringer ...