Fredrik Dieserud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fredrik Dieserud (født 5. desember 1971 i Vestre Slidre) er psykiater (lege) og forfatter.

Dieserud vokste opp i Aurdal i Valdres, og har i mange år vært bosatt i Sandefjord. Han er gift med Celine og har fire barn: Gabriel, Maria, Johannes og Anders.

Det var jobb og vennskap som tok han til Vestfold. Så ofte som mulig tilbringer han også tid i Aurdal, i huset han tok over etter sin far Egil. Mor Ingrid bor i Sandefjord.

I 2018 debuterte han som forfatter med diktsamlinga Vi er ikke tid. I 2019 kom boka Lyset er så vidt, som er hans andre diktsamling. I 2021 kom tredje diktsamling; Som blomster om natten. "Ekkolodd" kom i 2022. Den er som et eksperimentelt kunstprosjekt. Dieserud skriver poesi om menneskets sinn; i en modus hvor han smelter sammen bevisst og ubevisst, og ut av dette kan visshet oppstå. Diktene henter fra natur, lys og mørke, smerte og skjønnhet.

Han forteller at han ikke har noen forbilder, men at han har stor respekt for lyriker Olav H. Hauge, fra Ulvik i Hardanger, og poesien i Knut Hamsuns linjer. Han tar sterk avstand fra Hamsuns politiske liv.

Dieserud bruker mye tid sammen med familien. Han har stor interesse for Edvard Munch, og i 2023 utga han boken «Ord til Edvard Munch», hvor han har skrevet dikt og aforismer til om lag 150 av Munchs bilder. Alle de tilhørende bildene er med i boken.

Bibliografi

  • Vi er ikke tid. Dikt. Liv Forlag, 2018.
  • Lyset er så vidt. Dikt. Liv Forlag, 2019.
  • Som blomster om natten. Eget forlag: Fredrik Dieserud, 2021.
  • Ekkolodd. Eget forlag: Fredrik Dieserud, 2022.
  • «Ord til Edvard Munch». Eget forlag, 2023.

Kilder

Se også