Fredrik Lund Schjetne (1992–2011)
Fredrik Lund Schjetne (født 16. august 1992, død 22. juli 2011), var en av AUF-erne fra Eidsvoll som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Det verste terrorangrepet i Norge etter andre verdenskrig ble planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Schjetne var ved pumpehuset på Utøya.
Han gikk på Nannestad Videregående skole og var kokkelærlingen på Litteraturhuset i Oslo. Han hadde et brennende engasjementet, der bekjempelse av fremmedfrykt og rasisme var en av de viktigste kampsakene hans.
Begravelsen
Schjetne ble begravet fra Råholt kirke onsdag 10. august 2011. Allerede en time før seremonien, var kirka fylt til randen. De mange som ikke fikk plass inne, fikk overvære seremonien over høyttaleranlegg. Begravelsen ble leda av de to prestene Arnstein Johnsen, og etter familiens ønske presten som konfirmerte Fredrik, Harald Johnsen.
Klassevenninnene fra Råholt ungdomsskole, Lill-Katrin Dahlen og Ilva Bengston framførte «Tir n'a Noir», og lillebror Rino spilte av «Ville fugla flyr».
Fra det offisielle Norge kom bl.a. kulturminister Anniken Huitfeldt som talte, mange representanter fra Eidsvoll kommune, ordfører Terje Teslo (Sp), varaordfører Bjørn-Erik Hjorth (Ap) og Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Einar Madsen. Til stede var også Arbeiderpartiets fylkesleder i Akershus, Sverre Myrli og nestleder i AUF, Åsmund Aukrust som også holdt tale.
Huitfeldt sa blant annet:
– Vi har mistet en av våre vakreste roser, en som sto i full blomst. Fredrik var rausheten selv. | ||
Aukrust sa blant annet:
Fredag 22. juli ble Fredrik et offer for ondskap. Han ble drept for det han sto for. Fredrik var et politisk menneske, blant annet opptatt av arbeidernes rettigheter, og oljeboring i nord. AUF har mistet en del av framtida.» | ||
Talerne tegna et bilde av en humørfylt gutt, med smittende latter og stor omsorg for alle rundt seg.
Etter seremonien i kirka, fulgte begravelsesfølget ham til hans siste hvilested på Råholt kirkes nye kirkegård. [2] [3]
Minneord fra AUF og Abeiderpartiet
Fredrik Lund Schjetne til minne
Fredrik Lund Schjetne fra Dal på Eidsvoll var en av de unge som brått og brutalt ble revet fra oss på Utøya 22. juli. Tilbake står familie og venner i bunnløs sorg. Dere har vår dypeste medfølelse og fulle støtte. Vi er mange som gråter sammen med dere. Fredrik var kokkelærlingen med det brennende engasjementet. Som aktiv i Eidsvoll AUF engasjerte han seg ikke minst i å sikre et godt kollektivtilbud til studenter og pendlere. Han var en utpreget ledertype som gikk foran med et godt eksempel, tok ansvar og alltid var hjelpsom. Og han hadde framtida foran seg. Bare 18 år gammel. Det er ubeskrivelig vondt å tenke på at turen til Utøya skulle bli hans siste opplevelse i livet. Til Utøya reiste han sammen med flere venner fra det lokale AUF-laget. De har beskrevet hvordan han tok vare på folk rundt seg, også under det fryktelige angrepet. Han hjalp vennene sine helt til det siste, samtidig som han kjempet for sitt eget liv. Han var en sann helt, en som vi i AUF og Arbeiderpartiet så inderlig gjerne skulle hatt med oss videre. Fredrik var fra Eidsvoll, det norske demokratiets vugge. Gjerningsmannens mål var å angripe nettopp demokratiet og den politiske deltakelsen. En hel nasjon og et samlet politisk Norge har reist seg til svar. Tusenvis har tatt til gater og torg over hele landet med roser og fakler. Midt i sjokket og sorgen har nasjonen vist samhold og kjærlighet, og med de unge i fremste rekke. Viljen til å møte vold og frykt med mer åpenhet og demokrati har rørt en hel verden. Vi kan ikke få Fredrik tilbake. Men minnene om ham vil leve videre. Vi vil hedre minnet om ham og alle de andre unge som døde på Utøya med å kjempe videre for de verdier de sto for, og aldri gi etter for dem som vil bekjempe friheten og demokratiet med vold.
Vi lyser fred over Fredrik Lund Schjetne sitt minne.
Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna
Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen
På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [4]
Minnesteder
Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner.
Eidsvoll kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Andelva nær Eidsvollsbygningen og ble avduka 22. august 2012. På bautaen er det satt en plakett med teksten:
Vi glemmer aldri.
22. juli 2011 ble 77 mennesker drept i terroraksjoner i regjeringskvartalet oi Oslo og på Utøya. Eidsvoll mistet Fredrik Lund Schjetne. | ||
Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia (avduka 2022).
Utøyas bursdagsmarkering
På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[5]
22. juli-senterets bursdagsmarkering
På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av det og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Minneteksten i 2022 lyder:
Glem ikke 🤍
I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre. I dag skulle Silje fylt år. Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli. Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[6] | ||
Minnebok på Utøya
Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011. Schjetnes minneboktekst lyder:
Fredrik ble nesten nitten 19 år og var eldst av tre brødre. Han hadde en stor familie som alle savner ham veldig.
Han vokste opp på Jessheim og Dal i Eidsvoll. Fredrik var kokkelærling på Litteraturhuset i Oslo og bodde fremdeles hjemme hos mamma og pappa og brødrene sine på Dal. Det var lange arbeidsdager med lang reisevei, men han trivdes godt og klagde aldri. Fredrik var også taekwondo-utøver og var klar for å gradere til svart belte. Fredrik var en som alle var stolt av. Han hjalp alltid til. Han hadde et stort hjerte, mislikte sterkt forskjellsbehandling og elsket en god diskusjon. Han hadde mange venner, og vennene ble enda flere da han kom inn i AUF, og han gledet seg enormt til sommeren 2011 da han igjen skulle til Utøya og være sammen med dem. Det alle savner når Fredrik nå er borte, er hans rause personlighet, hans varme smil, hans trygghet og nærhet. | ||
Referanser
- ↑ Hallingtorp, Lars Petter: Tok farvel med rausheten selv. Romerikes Blad, torsdag 11. august 2011, s. 7-5. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Løken, Marit Lunddal: Gråtkvalt kulturminister i kirken. Eidsvoll Ullensaker Blad, torsdag 11. august 2011, s. 2-3. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Løken, Marit Lunddal: Himmelen gråt da Fredrik ble begravet. Eidsvoll Ullensaker Blad, torsdag 11. august 2011, s. 4-5. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
- ↑ Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
- ↑ 22. juli-senteret: Fredrik Lund Schjetnes bursdagsblomst 2022.
Kilder og litteratur
- 22. juli-ofrene. Aftenposten (morgen) 08.03.2012, s. 8-9. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- 22. juli-senteret: Fredrik Lund Schjetnes bursdagsblomst 2022.
- ABC Nyheter/Redaksjonen: Drept på Utøya: Fredrik Lund Schjetne. Abcnyheter.no, 29. juli 2011. Besøkt 01.08.2023.
- Christensen, Stig H.: Drepte LO-medlemmer. LO-aktuelt 2011 Vol. 106 Nr. 12. Stiftelsen LO media. Oslo, 2011, s. 24-25. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Find a grave: Fredrik Lund Schjetne
- Google Maps-kart over 22.juli-minnesmerker i Norge og utlandet. Oversikten utarbeida av Eva og Gunnar Rogneflåten 2021.
- Hallingtorp, Lars Petter: Tok farvel med rausheten selv. Romerikes Blad, torsdag 11. august 2011, s. 7-5. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Jalborg, Hanne Marie, Julie Lundgren og Tina Aardahl: Fredrik hedres som en helt. Romerikes Blad, tirsdag 26. juli 2011, s. 4-5. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kristoffersen, Merete Graham: En uforglemmelig Italia-tur. Eidsvoll Ullensaker Blad, lørdag 8. mai 2010, s. 22. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Løken, Marit Lunddal: Gråtkvalt kulturminister i kirken. Eidsvoll Ullensaker Blad, torsdag 11. august 2011, s. 2-3. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Løken, Marit Lunddal: Himmelen gråt da Fredrik ble begravet. Eidsvoll Ullensaker Blad, torsdag 11. august 2011, s. 4-5. Digital versjon på Nettbiblioteket.</
- Løken, Marit Lunddal: Til minne om bror. Tung høgtid. Eidsvoll Ullensaker Blad 23.08.2012, forsida og s. 4. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Minnebilag. Minneord skrevet av pårørende, venner, kolleger og partifeller om terrorofrene. VG 08.08.2011, eget bilag, s. 64-96. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. De kan du lese i minneprotokollen under hver person. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
- Minnes på Facebook. RB har tatt et utdrag fra minnesida «Hvil i fred, Fredrik Schjetne!» (den finnes ikke lenger i 2023). Romerikes Blad, tirsdag 26. juli 2011, s. 4-5. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Nipen, Kjersti: Nå er 53 minnesmerker på plass landet rundt. Aftenposten, 25.juni 2013. Besøkt 22.07.2019.
- Oslo tingretts dom av 24. august 2012 (NB! Ofrene er anonymisert, men dommen inneholder svært sterke beskrivelser av skader)
- Oversikt over dødsofrene. nrk.no, juli 2011. Besøkt 30.06.2021.
- Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Stormark, Kjetil: Da terroren rammet Norge, Kagge Forlag, Oslo 2011. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Vika, John-Erik: Vil markere ti år. Eidsvoll Ullensaker Blad 27.03.2021, s. 14. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Sæther, Jens Marius: «Vi må gi det meningsløse en mening» . dagsavisen.no, 22.07.2016. Besøkt 01.08.2023.
- Sæther, Jens Marius: De forlatte etterlatte. Vi må gi det meningsløse en mening. Dagsavisen, fredag 22. juli 2016, forsida og s. 10-13. Digital versjon på Nettbiblioteket.