Frihedssæde

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Frihedssæde i 1864, da utbygginga av Homansbyen var godt i gang.
Foto: Ukjent

Frihedssæde var ei byløkke i Christiania, mellom Parkveien, Grønnegata, Hegdehaugsveien, Underhaugsveien og Pilestredet. Løkka oppsto i 1787 ved sammenslåing av eldre løkker: Schramløkken, Hattemakerløkken som ble slått sammen til Petersberg, og til sist Bokbinderløkken som ble slått sammen med Peterberg.

Den første av løkkene, Schramløkken eller Schramstuen, ble kjøpt av Peder Cudrio i 1783, fra parykkmaker Jens Schram som hadde gitt navn til den. Året etter kjøpte han Hattemakerløkken fra prokurator Søren Pedersen Løchstør og slo dem sammen. Peder Cudrio lot oppføre et toetasjes sommerhus på den nye løkka, som fikk navnet Petersberg etter ham. Den tredje av løkkene ble kjøpt inn i 1787 av enka etter Peder Cudrio, Karen Hofgaard Cudrio. De gikk under navnet Petersberg en tid, men omkring 1814 fikk de navnet Frihedssæde, et navn som var i tidens ånd.

Løkka ble kjøpt av brødrene Jacob Homann og Henrik Homan i 1853, og de brukte denne løkka og naboeiendommen Frydendal som de også kjøpte deler av til å anlegge Homansbyen. Hovedbygningen på Frihedssæde ble stående helt til 1968, da den ble revet for å gi plass til et tilbygg til Kristelig Gymnasium med adresse Oscars gate 1A.

Kilder

Koordinater: 59.924414° N 10.730914° Ø