Fritz Robert Mankiewicz

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fritz Robert Mankiewicz. Bildet er tatt i Tyskland før krigen.
Foto: Erna Stoll

Fritz Robert Mankiewicz (født 1872 i Tyskland, død 27. oktober 1942Hamar) var en tysk, jødisk flyktning som endte sitt liv i Hamar kretsfengsel.

Mankiewicz hadde før nazistenes maktovertakelse vært en framtredende bondeleder i Schleswig-Holstein, og han skal som ung mann ha blitt dekorert av Bismarck. I 1930-åra var han forvalter på et stort gods nær Berlin. Alt dette betydde ikke noe etter at Nürnberg-lovene trådte i kraft, og den systematiske diskrimineringa, forfølgelsen og etter hvert massedrapene tok til. Teknisk sett var han halvt jødisk, noe som førte til at han ble ramma av de antisemittiske lovene. Han var gift med Jeanne Mankiewicz, som var halvt engelsk og halvt fransk. De ble kjent med Robert Riefling og hans kone Amalie Christie; begge var pianister, mens Jeanne Mankiewicz var fiolinist. For å beskytte sin kone tok Mankiewicz ut skilsmisse, og rømte landet.

Han kom til Norge i 1939, og ble der innlosjert hos familien Christie på VidarsholmVang kommune. Han ble tatt inn av Amalie Christies mor Karen Christie. Amalie Christie og Robert Riefling var begge involvert i arbeid med å varsle og hjelpe jøder i Oslo.

Den 26. oktober 1942 ble Mankiewicz, som et stort antall andre mannlige jøder i Norge, arrestert. Han ble plassert i Hamar kretsfengsel, og skulle sendes videre til Oslo. Han var tydeligvis forberedt på at noe slikt kunne skje, for han hadde en cyankaliumpille skjult i signetringen sin. Natta til 27. oktober tok han denne, og på morgenen ble han funnet død på cella.

Mankiewicz er utelatt i de aller fleste oversikter over norske holocaustofre, men hans selvmord var en direkte konsekvens av utryddingspolitikken. I 2015 ble det lagt ned en snublestein utafor Hamar fengsel til minne om ham, etter initiativ fra Estergruppen.

Litteratur og kilder