Gjøvik vognfabrik (H. H. Lingjerde)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjøvik vognfabrikks skilt.
Foto: Mjøsmuseet

Gjøvik vognfabrik ble starta av Hans H. Lingjerde (1867-1914) i 1887. Lingjerde var utdanna smed og hovslager, og hadde blant annet vært lærling og ansatt hos vognfabrikantene Norseng (Hamar) og Heffermehl (Kristiania).

Etter å ha drevet som smed og hovslager i Vestre Toten ble Lingjerde råda til å etablere seg på Gjøvik. Her starta han en bedrift som snart ble en rein vognfabrikk. Omsetningen økte raskt, og Lingjerdes vogner ble omsatt over store deler av landet. En del gikk også til eksport, og flere av Europas kongelige kjørte rundt i giger og karjoler fra Lingjerde.

Vognfabrikanten var også medeier og -grunnlegger av Gjøvik kalkfabrikk, Den norske Handelsstald samt et metallvalseverksted på Lillehammer. I tillegg var Lingjerde eier av flere landeiendommer og bygårder. Politisk interessert var han også, og satt flere perioder i Gjøvik bystyre.

Etter Lingjerdes død ble sjølve vognfabrikken og den store tomta i Strandgata solgt til skifabrikant Martin Madshus. Han leide ut vognfabrikken, men bygde om en annen bygning til skifabrikk. I 2009 åpna det nye Gjøvik tinghus på denne tomta.

I 1918 ble formålet angitt å være «Fabrikation av finere lettere kjøretøier».[1] P. Enger var da innehaver, og hadde rundt ti ansatte. Aksjekapitalen var på 20.000 kroner.

Andre vognfabrikanter på Gjøvik

Referanser

  1. Diesen, Emil 1918. 1200 norske mekaniske Verksteder : Skibsbyggerier, Maskinfabrikker, Smier etc. Pengeskap, Stanse- og Verktøi. Jern-, Metalvare og Blikvarefabrikker. Traad-, Spiker-, Automobil-, Vogn- og Cyklefabrikker. Elektrisk Materiel m. m. m. Kristiania: Økonomisk Literatur. Digital versjonNettbiblioteket Side 203.