Strandgata (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Strandgata på Gjøvik i 2013. Vi ser sørover. Til venstre på bildet er Handelsbygningen og Quality Strand Hotel.
Foto: Øivind Holmstad (2013)
Gjøvik-kart fra 1901, da jernbaneanlegget var nesten ferdig. Gjøvikbanen laga et stengsel mellom Strandgata og Mjøsa.

StrandgataGjøvik er hovedinnfartsåra til sentrum fra Sørbyen, Østre og Vestre Toten. Gata begynner ved lyskrysset ved undergangen under Gjøvikbanen, der Østre og Vestre Totenveg møtes, og går nordover til parkeringsplassen ved kjøpesenteret CC Gjøvik.

Tidligere lå flere av Gjøviks større industribedrifter i Strandgata, blant annet Øveraasen, Madshus skifabrikk og Gjøvik Bruk, men disse er enten flytta ut fra byen eller nedlagt. Etter andre verdenskrig har ei rekke større forretningsgårder, hotell og offentlige bygg blitt oppført langs Strandgata. For ungdommen i Gjøvik-området har Strandgata vært viktig, fordi både kinoen og flere utesteder holder til her.

Navnet

Strandgata er et gammalt gatenavn, som var i halvoffisiell bruk alt på 1870-tallet, kort tid etter at Gjøvik ble kjøpstad. I folketellinga for 1875 er det flere kvartaler som oppgis å ligge «ved Strandgaden». Navnet ble formelt vedtatt av Gjøvik bystyre i 1901, da alle gatene i den daværende bykommunen fikk navn. Gata lå den gangen nær Mjøsa, noe som er bakgrunnen for navnet, men Gjøvikbanen, Riksveg 4 og fyllinger ut i Mjøsa gjør at Strandgata nå ligger flere hundre meter fra mjøsstranda, med flere barrierer i mellom.

Bygninger og virksomheter

Sør for Hunnselva
Nord for Hunnselva

Galleri

Kilder og litteratur

Koordinater: 60.795302° N 10.6934747° Ø