Gokstad kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gokstad kystlag

Gokstad kystlag holder til på Huvikslippen i Sandefjord kommune, der det er motormuseum, båtbyggeri, modellbåtbygging, vevloft og utstillinger av diverse kystkultur. Hver onsdag samles arbeidslagene for å drive lagsarbeid og dugnad. Lørdag er også blitt en stor aktivitetsdag på «slippen» med lørdagskafé, kaffe og vafler. I tillegg arrangerer kystlaget flere typer kurs, medlemsmøter og fellesturer til andre kystlag, Svenner fyr, Gokstadholmen og Buerøya. Gokstad kystlag har som formål å fremme arbeidet for bevaring og allmenn bruk av de forskjellige elementer innen norsk kystkultur med hovedvekt på lokale forhold.

I formålsparagrafen heter det blant annet: Det skal legges særlig vekt på å styrke vår identitet som kystfolk gjennom: Bevaring og allmenn bruk av tradisjonelle fartøyer, bygninger, anlegg og kystmiljø. Ivaretakelse og videreutvikling av tradisjonelle håndverk, sjømannskap, livsform og lignende. Opplysningsarbeid for å øke forståelsen for verdien av kulturelle tradisjoner og den lokale kysthistorie.

Gokstad kystlag er medlem av Forbundet KYSTEN. Kystlaget ble opprettet 1990 og hadde i 2015 416 medlemmer. I 2015 arrangerte kystlaget Forbundet KYSTENs landsstevne 2015, en kystkulturfestival som ble arrangert i Sandefjord fra 16. til 19. juli 2015. «Sjøen – vårt valg» var stevnets undertittel. Gokstad kystlag arrangerte også Forbundet KYSTENs landsstevne i 2004.

Leder pr. 2022 er Yngvar Halvorsen.

Svenner fyr

Svenner fyrstasjon ble fredet i 1997, og er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Gokstad kystlag og Kystlaget Fredriksvern står nå for driften av fyret. Skrint jordsmonn og et særdeles hardt klima gir Svenner et særeget, botanisk mangfold. Svenner har stor betydning for trekkende småfugl om våren. Store mengder ærfugl, flere kolonier med sildemåker og gråmåker, svartbakk og fiskemåker hekker på Svenner i mai–juni. I 1935 ble fuglelivet på Svenner fredet ved Kongelig resulusjon. Fredningen omfatter forbud mot jakt og fjerning av fugleegg.

Gokstadholmen

Hele øya er friområde, med en flott eikehage og gressletter som beites av sau, og strender som består av svaberg og strandenger. Hytta på Gokstadholmen ligger 30 meter fra strandkanten, og det er Oslofjordens Friluftsråd som har ansvaret for driften av denne.

Buerøya

Hytta på Buerøya har stue, kjøkken m/komfyr og kjøleskap, to soverom med 4 køyer i hver, innlagt vann men utedo ca. 60 meter fra hytta. Buerøya ligger i ytre del av Sandefjordsfjorden, Hytta ligger på østsida av øya, inntil en større gresslette som strekker seg ned til sandstranda på nordsida av øya. Det finnes både skog og svaberg og et fint utsiktspunkt på toppen av øya. Også denne er det Oslofjordens Friluftsråd som har ansvaret for.

Eksterne lenker