Gunnbjørn Røkke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gunnbjørn Røkke (født 31. oktober 1928) er pensjonert offiser, oppvokst i Trøndelag.

Han fikk allerede som befalselev i 1948 sitt første møte med Stavern. Det ble begynnelsen på en lang karriere i Luftvernartilleriet. Røkke tok etter hvert Luftkrigsskolen. Han tjenestegjorde store deler av sine yrkesaktive år ved stasjoner i Trøndelag. Røkke var imidlertid innom Stavern ved en rekke anledninger, både ved befalsskolen og skyteskolen. Senere tjenestegjorde han blant annet ved Nike-bataljonen og som sjef for planavdelingen i Forsvarets overkommando.

I 1981 vendte Røkke, som da var blitt oberst, tilbake til Stavern som sjef for befalsskolen. Det ble bare snaue tre år i stillingen, men han rakk å sette varige spor etter seg. Det var i denne perioden at Stavernhallen ble oppført. Røkke valgte å søke samarbeid med kommunene, og det som egentlig bare skulle fylle befalsskolens behov for en ny gymsal, ble en bygning som kom hele lokalsamfunnet til gode. Mange takker ham også for at han sørget for å åpne Leiren for sivil gjennomgang igjen.

Den relativt korte perioden i sjefsstolen i Stavern hadde forbindelse med at Røkke ble forfremmet til oberst I (brigadiér) og stillingen som Luftverninspektør. Han fortsatte å bli boende i Stavern og pendlet.

Innen Røkke kom til Stavern som sjef i 1981, hadde han i tre år vært overadjutant på Slottet i Oslo, blant annet med ansvar for sikkerhet, opplegg ved statsbesøk og ellers for å bistå Kongen. Det er blant annet overadjutantens jobb å stå ved Kongens side under trontalen ved Stortingets åpning

Hans første statsbesøk var da de skulle ta imot Portugals president. Det besøket han husker med minst glede var det rumenske presidentparet, Elena og diktatoren Nicolae Ceausescu og hans kone.

Røkke fortalte dette til Østlands-Posten 30. oktober 2013 i samband med sin fødselsdag:

Han var stormannsgal og hadde all verdens aparte krav, alt fra å stoppe trikken til spesielle lakener i senga. Senere ble begge henrettet av sine egne, og han er den eneste dødsdømte jeg har tatt i hånden noen gang.

Helt motsatt er minnene fra dronning Elisabeths besøk. Han hadde også gleden av være med kong Olav på statsbesøk til president Urho Kekkoken i Finland. Han og kong Olav var da Europas eldste statsoverhoder.

Etter at han ble pensjonist har Røkke fremdeles vært aktiv på flere områder:

1989-1990 var han distriktsguvernør for Rotarydistrikt 229. I tillegg administrerte Røkke i åtte år Rotarys program, «Handicamp Norway», for handikappede med store leire på Haraldsvangen annethvert år. Sønnen ble en god skytter, så det ble noen turer til skytebanen i Styrvoll og for Røkkes del også styreverv i Styrvoll skytterlag. Han var også i 11 år leder i Vestfold Skyttersamlag.

Hjemme i Stavern var han aktiv, blant annet som medlem i menighetsrådet, i Stavern vel og Venner av gamle Stavern. Han var også med på å etablere Fredriksvern Verfts Venner.

Kilder

  • Hansen, Svend E.: I tjeneste for konge og fedreland, Østlands-Posten 30. oktober 2013