Gutta på Skaugum
Gutta på Skaugum (GPS) er et messingensemble i Asker i Viken, som ble dannet i 2006 av Stig Solheim og Svein Helge Birkeflet. Korpset består i hovedsak av godt voksne menn i alderen 45–75 år og telte ved tiårsjubileet 30–35 personer.
Opptredener
Hensikten var i utgangspunktet å starte et «stuntkorps», som kun spilte på 17. mai, i folketoget om Skaugum. Derav navnet. Her har korpset gjort det til en tradisjon å fremføre sin egen "GPS-marsj" – en sangmarsj – for kronprinsfamilien, skrevet av Toralf Dehli (tekst), Stig Solheim og Svein Helge Birkeflet.
Selv om utgangspunktet var en opptreden i året, har GPS blitt spurt om å spille ved andre anledninger. De spilte under ski-VM i Holmenkollen i 2011, under den lokale premieren på Max Manus-filmen, under gjenåpningen av den historiske Fjelkenbakken i Asker og på ulike arrangementer på fredsdagen 8. mai.
Korpset medvirket også på CD-en til barytonsangeren Per Vollestad, med sanger som motstandsbevegelsen lagde under krigen.
Drift
Korpsets dirigent er trompetist Stig Solheim, mens basunist Svein Helge Birkeflet forvalter notene. Sammen utgjør de Bestyrelsen, og det er vedtatt at dette er et korps kun for herrer. Dog ikke uten unntak fra regelen. Korpsets tamburmajor er tidligere sogneprest i Heggedal, Toralf Dehli. Siden han som feltprest i forsvaret hadde kapteinsgrad, insisterer han på å bli omtalt som tamburkaptein.
GPS er trolig Norges eneste korps med egen sanitetstropp. Den bærer navnet «Trøste & Bære» og består av fire fremragende fyrer, utstyrt med Røde Kors-skuldervesker, som lever i konstant frykt for at noen skal få bruk for deres assistanse.
Uniformene er svarte marsjstøvler, svarte «benklær», svarte bereter, grønne militære web-belter, samt kaki-anorakker innkjøpt fra et av Forsvarets overskuddslagre.
Kilder og litteratur
- Halvorsen, Stein: Feirer 10-årsjubileum. I: Askeravisen 2016.05.11. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Vorren, Stine: Rebelske musikanter. «Gutta på Skaugum marsjerer i sin egen takt i 17. mai-toget for tiende året. I: Budstikka (Asker og Bærum) 2016.05.12. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Muntlige opplysninger fra Svend Aage Madsen (2020).