Guttorm Hansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Guttorm Hansen

Guttorm Hansen (født 3. november 1921 i Namsos, død samme sted 2. april 2009) er først og fremst kjent som politiker. Han ble stortingsrepresentant for Det norske Arbeiderparti i 1961, etter at han hadde arbeidet som journalist i Namdal Arbeiderblad i en tiårsperiode. Mindre kjent, men viktig for ham selv var hans tid i Namsos Avholdslag, en avdeling under Det Norske Totalavholdsselskap. I tiden på Stortinget manglet det ikke tilbud om å gå inn i regjeringer, men han sa alltid nei. Det var parlamentariker han ønsket å være. For mange er han særlig kjent som stortingspresident. Han gikk til dette vervet etter å ha vært nestleder av Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Han var president i to fulle stortingsperioder (1973-1981). Gudleiv Forr har i en nekrolog karakterisert ham som «Vår siste Eidsvolls-mann».

Avholdsmannen

Høsten 1935 avga Guttorm Hansen avholdsløftet foran ledelsen i Namsos Avholdsungdomslag. Derved åpnet dørene seg for ham «på Avholdslaget», som avholdslagets hus ble kalt. Her slapp man tilmed be om «to koppa» - når man bestilte en kaffe, slik skikken og nøden la til rette for om man var så heldig å ha nok til en kaffe på deling - ute på en av byens kafeer. Det var nødsår i Namsos også, forteller han i en innledning til historien om Namsos Avholdslag i forbindelse med de første 100 år i 1979. I disse omgivelser, med tilgang på leseværelse, bord og spill vokste han opp og lærte seg organisasjonsarbeid. Møtene, fylt med innhold som foredrag, kåseri og bevertning med leik og marsj. Og var man 15-16 år kunne siste post være svært så spennende om man fikk rett partner i marsjen.

Men her var også sangkor og studieringer der man lærte å føre protokoll, lese og gjenfortelle hva man hadde lest, ja det ble også diskutert hva forfatteren kunne ha ment med teksten sin. Sitt første 10-minutters foredrag minnes han som en orgie i det å lese seg opp på temaet. Jo - dette var nok nyttig for ham som seinere ble stortingspresident. Ikke var det små forsamlinger heller; beretninger fra denne tiden sier at det normale var ca 120 medlemmer på møtene og 250 på festene!

Hansen minnes kameratskap og skolering som to viktige ingredienser inn til en voksenverden som skulle bli svært vanskelig, men han har fokus på hva godt avholdslaget ga lokalsamfunnet: Et utall lagsmedlemmer ble seinere gode representanter for det lokale - og sentrale demokrati - i kommunestyrer, fylkesstyret og Stortinget. Derfor kalte han da også stykket sitt Vi har mye å takke Namsos Avholdslag for.

Journalisten

Sin første offisielle politiske arbeidsoppgave startet han som redaktør av den nyetablerte arbeideravisa Firdaposten i desember 1948. I denne stillinga ble han til han ble innvalgt på Stortinget fra Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag i 1961.

Tilhørighet

Hansen vokste opp i Namsos i bydelen Prærien, som var dominert av arbeidsfolk knyttet til sagbruk og annen næringsvirksomhet. I ung alder ble han engasjert i arbeiderbevegelsen. Hansen manglet formell utdannelse utover folkeskolen, men var kunnskapsrik og belest. Olav Duun var hans yndlingsforfatter. For mange var han kjent som en glimrende bordtaler, der han spredte glede med sine humoristiske innslag av trøndersk fortellerkunst. Namdalen stod hans hjerte nært, og han bidro til at det offisielle Norge ble kjent med denne landsdelen. Slik var han en fremragende ambassadør for sitt hjemmefylke, men han så langt videre enn namdalske og trønderske særinteresser.

Bibliografi

Hansen var glad i den namdalske naturen og det namdalske folkelynnet, og ville at andre skulle bli kjent med landsdelen og folket. Det bidro han til i sine bøker, blant annet:

  • Fjellets lasso rundt midt hjerte. Om vandringer, dyr og folk i Børgefjell og andre namdalske fjelltrakter, 1979
  • Arti å hør det læll ... Trønderhumor i flere variasjoner, 1982
  • Trehesten, partiet og gutten. Bilder fra en barndom, 1987
  • Etterkrigstid. Politiske erindringer fra 1945 til 1990, 1990
  • Mitt Trøndelag, 1991;Å sånt ska styr bygda, 1992
  • Vi bygger en by. 100 år med Namsos arbeiderparti, Namsos 1998.

Kilder